" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Όταν στο διαδίκτυο οργιάζει η φαντασία


















Αυτός που τάραξε τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων

Η φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου. Είναι ένα photoshop εμπνευσμένο από την πολύ γνωστή φωτογραφία του Στιβ Τζομπς, που έχει αναρτηθει στον ιστότοπο της εταιρείας Apple της οποίας υπήρξε ιδρυτής.


















Αυτός που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

http://permisospress.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Όταν στο διαδίκτυο οργιάζει η φαντασία"

Και το κέφι συνεχίζεται… G.A.P. ΓΚΟΥΠ, RUA ΜΑΤ

Διαβάστε Περισσότερα "Και το κέφι συνεχίζεται… G.A.P. ΓΚΟΥΠ, RUA ΜΑΤ"

Τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο



Δεν έχουν τελειωμό τα νέα φορολογικά μέτρα που επιβάλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση. Το χτεσινό «τσουνάμι» χτύπησε αιφνιδιαστικά, για μια ακόμη φορά, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αφού μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης, κόβονται κατά 50% όλες οι φοροαπαλλαγές ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης η επιβάρυνση φθάνει μέχρι και 820 ευρώ, ενώ το γεγονός ότι η έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές μειώνεται από το 20% στο 10% για όλα τα εισοδήματα, και όχι για αυτά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ όπως είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται μείωση του φόρου της κλίμακας κατά ποσοστό 10% των ακόλουθων δαπανών:

α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,
β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,
γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,
δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας,
ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,
στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,
ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,
η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,
ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,
ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,
ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.
Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση, ενώ ο φόρος που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.
Σημαντική μείωση στα μηνιαία εισοδήματα φέρνει η νέα κλίμακα παρακράτησης, με βάση το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, που ωστόσο δεν ισχύει για τους νέους ηλικίας έως και τριάντα ετών, για τους συνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννιά χιλιάδων (9.000) ευρώ.
«Χαμένοι» πάντως βγαίνουν για μια ακόμη φορά οι πολύτεκνοι, αφού με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν.
Πάντως το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται αυτές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.
Παρακράτηση
Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 προβλέπεται η παρακράτηση ποσού που αντιστοιχεί στις μηνιαίες αποδοχές (χορηγία, αποζημίωση, μισθό, αντιμισθία), σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, στους εξής: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόεδρο, αντιπροέδρους και μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς Δημοσίων Υπηρεσιών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αιρετούς των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και στους βουλευτές κατά τον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.
Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία, ως συμπλήρωση των λοιπών δημοσιονομικών μέτρων για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος. Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που παρακρατείται από τη Βουλή, αποδίδεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης ορίζεται ότι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν υπέρ του Δημοσίου ποσό ίσο με το μηνιαίο μισθό τους.
Οι αποδείξεις
Επισημαίνεται ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).
Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
 
Διαβάστε Περισσότερα "Τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο"

Μπουγάτσα με κρέμα 13% ΦΠΑ – Μπουγάτσα με τυρί 23%


Μπάχαλο με το ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Σε ποιες περιπτώσεις θα πληρώσουμε τον ανώτατο φόρο και σε ποιες θα τον αποφύγουμε, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.



Με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ανά χείρας θα πρέπει πλέον να κυκλοφορούν οι πολίτες σε εστιατόρια και καφετέριες για να γνωρίζουν πόσο «καπέλο» σε ΦΠΑ θα μπαίνει σε καθετί που καταναλώνουν.

Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος πάρει μπουγάτσα με τυρί θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, ενώ στην μπουγάτσα με κρέμα επιβάλλεται ΦΠΑ 13% διότι θεωρείται γλυκό. «Αν ορισμένα από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται» αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Όλα τα ψημένα σφολιατοειδή στο 23% - τα άψητα στο 13%

Πίτσες, κασερόπιτες, κρέπες, κρουασάν και όλων των ειδών τα σφολιατοειδή και οι πίτες υπάγονται στον αυξημένο συντελεστή 23% είτε καταναλώνονται εντός του καταστήματος είτε όχι. Ωστόσο αν κάποιος επιλέξει να τα φάει άψητα τότε θα πληρώσει μόνο 13%. «Οι πωλήσεις άψητων σφολιατοειδών και πιτών υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς δεν πρόκειται για έτοιμα προς άμεση κατανάλωση αγαθά».

Πάρτε το στο χέρι και μην καθίσετε ούτε σε παγκάκι

Σε περίπτωση που τολμήσει κάποιος να καθίσει για να φάει από τυρόπιτα μέχρι να πιει ένα νερό, ακόμα κι αν βρίσκεται σε ενιαία καθίσματα που χρησιμοποιούν πολλά μαγαζιά ταυτόχρονα, όπως στα εμπορικά κέντρα, πάλι θα πληρώσει αυξημένο συντελεστή 23%.

«Η επιτόπια κατανάλωση σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ.) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) ως υπηρεσία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος που καταναλώνεται (περιλαμβανομένων των γλυκών, του μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού). Αυτό ισχύει και για τα εστιατόρια που λειτουργούν στα πλαίσια εστίασης μαθητών, φοιτητών και γενικά σπουδαστών όπως και για περιπτώσεις επιτόπιας κατανάλωσης σε τραπεζοκαθίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους πελάτες μιας επιχείρησης εστίασης, αλλά από τους πελάτες πολλών επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο (π.χ. ενιαίος χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο εμπορικού κέντρου)» σημειώνει η εγκύκλιος.

Καταναλώστε από το μίνι μπαρ του δωματίου στα ξενοδοχεία

Απαγορευτικό κρίνεται το room service στα ξενοδοχεία καθώς όλα τα προϊόντα ακόμα και το νερό θα το πληρώνουμε με ΦΠΑ 23%. Αντίθετα αν καταναλώσουμε από το μίνι μπαρ του κάθε είδος χρεώνεται ανάλογα με τον συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό. «Η υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service) που συνίσταται σε διάθεση φαγητών ή/και ποτών εντός των δωματίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των λοιπών καταλυμάτων υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως υπηρεσία εστίασης (περιλαμβανομένου του μη ανθρακούχου νερού). Αντίθετα, οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός του δωματίου αποτελούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό».

Αναλυτικά με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Τα τυποποιημένα προϊόντα που παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%. Τα προϊόντα αυτά συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, ως τυποποιημένα είδη διατροφής που παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, τα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συσκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά τα συστατικά τους και το χρόνο διατηρησιμότητάς τους (ημερομηνία παρασκευής και ανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι δεν προετοιμάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά παρασκευάζονται μέσω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά στα σημεία πώλησης. Τα προσυσκευασμένα προϊόντα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτοπίως.

2. Στην περίπτωση διαμονής με πρωινό και δύο γεύματα (full board) έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εφικτός ο διαχωρισμός της αντιπαροχής στους επί μέρους συντελεστές, το 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό και τα δύο γεύματα.

3. Η υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service) που συνίσταται σε διάθεση φαγητών ή/και ποτών εντός των δωματίων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των λοιπών καταλυμάτων υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%), ως υπηρεσία εστίασης (περιλαμβανομένου του μη ανθρακούχου νερού). Αντίθετα, οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός του δωματίου αποτελούν παραδόσεις αγαθών και χρεώνονται με τον συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό

4. Η επιτόπια κατανάλωση σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες, ταχυφαγεία, καφετέριες, αναψυκτήρια, κυλικεία κλπ.) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) ως υπηρεσία εστίασης, ανεξάρτητα από το είδος που καταναλώνεται (περιλαμβανομένων των γλυκών, του μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού). Αυτό ισχύει και για τα εστιατόρια που λειτουργούν στα πλαίσια εστίασης μαθητών, φοιτητών και γενικά σπουδαστών όπως και για περιπτώσεις επιτόπιας κατανάλωσης σε τραπεζοκαθίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους πελάτες μιας επιχείρησης εστίασης, αλλά από τους πελάτες πολλών επιχειρήσεων εστίασης που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο (π.χ. ενιαίος χώρος τραπεζοκαθισμάτων σε χώρο εμπορικού κέντρου).

5. Στις παραδόσεις από επιχειρήσεις εστίασης ή catering έτοιμων προς άμεση κατανάλωση φαγητών, γλυκών, ποτών, κλπ. σε «πακέτο», το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή στον οποίο υπάγεται, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για παράδοση μεμονωμένου αγαθού ή πακέτου αγαθών (έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά 23%, γλυκά, μη ανθρακούχο φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό και ψωμί 13%, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη 23%, κλπ.).

Αυτό ισχύει τόσο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση γίνεται με ευθύνη του πωλητή των αγαθών (π.χ. παράδοση στο σπίτι), όσο και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση των αγαθών γίνεται στο κατάστημα, αλλά η κατανάλωσή τους πραγματοποιείται εκτός του καταστήματος. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις όπου μια επιχείρηση αναλαμβάνει την τροφοδοσία νοσοκομείων, εστιατορίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φοιτητικών λεσχών, κλπ., με έτοιμα φαγητά, γλυκά και ποτά.

6. Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγεται και η περίπτωση του catering, όταν δεν πρόκειται για απλή παράδοση αγαθών, αλλά παρέχονται συγχρόνως και υπηρεσίες εξυπηρέτησης (π.χ. σερβίρισμα, αναγκαία υλικά για την κατανάλωση όπως τραπέζια, τραπεζομάντηλα, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κλπ.), ανεξάρτητα εάν τιμολογούνται χωριστά ή ενιαία. Δηλαδή στην περίπτωση που η ίδια επιχείρηση παρέχει τα έτοιμα φαγητά και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης η συνολική παροχή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, περιλαμβανομένων των γλυκών, του εμφιαλωμένου μη ανθρακούχου νερού και του ψωμιού.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ζαχαροπλαστεία ή άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας αναλαμβάνουν λόγω βάπτισης, ή γάμου, ή μνημόσυνου, καθ’ υπόδειξη του πελάτη τους, την παράδοση γλυκών, παγωτών, ή άλλων ειδών στο χώρο της εκκλησίας ή άλλο χώρο και τη διανομή αυτών στους καλεσμένους, διαθέτοντας το αναγκαίο προσωπικό και τον εξοπλισμό (π.χ. δίσκους, πάγκο για την τοποθέτησή τους ή παγωτοποδήλατο, σκεύη κλπ.).

7. Στις παραδόσεις αγαθών από αυτόματους πωλητές, το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή στον οποίο αυτό υπάγεται, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης των πωλητών αυτών.

8. Οι παραδόσεις γλυκών και παγωτών όταν αυτά καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία πωλούνται, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Στο μειωμένο συντελεστή (13%) υπάγονται όταν καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων αυτών, ανεξάρτητα από το εάν προσφέρονται σε κλειστή ή σε ανοιχτή συσκευασία («στο χέρι»).

9. Τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., στην περίπτωση που δεν πρόκειται για παραδόσεις τυποποιημένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.ΠΑ (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι). Αν ορισμένα από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται.

Όταν οι παραδόσεις των παραπάνω αγαθών υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ και τα αγαθά αυτά πωλούνται προς κυλικεία, ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται είτε πρόκειται για κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολείων, πανεπιστημίων ή άλλων εκπαιδευτικών οργανισμών ή επιχειρήσεων, ή εντός νοσοκομείων, κλινικών, γηροκομείων, ασύλων κλπ., είτε όχι. Οι πωλήσεις άψητων σφολιατοειδών και πιτών υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς δεν πρόκειται για έτοιμα προς άμεση κατανάλωση αγαθά.

10. Όσον αφορά στην εξαίρεση των κυλικείων που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων και ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων νοσοκομειακής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας από την υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επισημαίνεται ότι στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται μόνο τα βρώσιμα είδη των κυλικείων, όπως για παράδειγμα τα σάντουιτς, τα τόστ, τα σφολιατοειδή και οι πίτες, όταν παραδίδονται για κατανάλωση εκτός καταστήματος, και όχι τα ροφήματα και τα ποτά (αλκοολούχα ή μη). Το ίδιο ισχύει για τα κυλικεία που λειτουργούν εντός ωδείων και γενικά μουσικών εκπαιδευτηρίων, καθώς πρόκειται για εκπαιδευτικές επιχειρήσεις ή ιδρύματα. Η εξαίρεση δεν ισχύει για παραδόσεις των αγαθών αυτών από κυλικεία που λειτουργούν εντός στρατιωτικών μονάδων, ερευνητικών κέντρων, μουσείων, δημοσίων υπηρεσιών, κλπ., οι οποίες υπάγονται στον κανονικό συντελεστή (23%).

Η επιτόπια κατανάλωση οποιουδήποτε είδους σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτει είτε το κυλικείο, είτε ο εκπαιδευτικός φορέας, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ως υπηρεσία εστίασης.

11. Οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών από επιχειρήσεις με μικτή άδεια λειτουργίας «κυλικεία-εστιατόρια» που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας δεν υπάγονται στο σύνολό τους στο μειωμένο συντελεστή. Στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται μόνο τα είδη κυλικείου, όπως για παράδειγμα τα σάντουιτς, τα τόστ, τα σφολιατοειδή, και οι πίτες και όχι τα είδη εστιατορίου, όπως τα μαγειρευτά φαγητά. Η κατανάλωση όλων των παραπάνω ειδών εντός των καταστημάτων αυτών, φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

12. Τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μη ανθρακούχα νερά, δηλαδή τα έτοιμα ροφήματα, οι χυμοί, τα αεριούχα νερά και τα αναψυκτικά γενικά, από 1.9.2011, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) (εισαγωγή, ενδοκοινοτική απόκτηση, χονδρική ή λιανική πώληση (εντός ή εκτός καταστημάτων εστίασης).

Ο έτοιμος προς πόση καφές, όπως και άλλα έτοιμα προς πόση ροφήματα (τσάι, κλπ.) φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται εντός καταστημάτων εστίασης ή πρόκειται για παράδοση που πραγματοποιείται από οποιαδήποτε επιχείρηση (σούπερ μάρκετ, παντοπωλείο, περίπτερο, εστιατόριο, κυλικεία εντός ή εκτός εκπαιδευτικών ή νοσοκομειακών ιδρυμάτων, κλπ.).

Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται ο καφές, το τσάι, το κακάο, κλπ., όταν δεν αποτελούν έτοιμα προς πόση ροφήματα, αλλά διατίθενται χύμα ή συσκευασμένα, καθώς και σε συσκευασία η οποία περιέχει καφέ, ζάχαρη, καλαμάκι, κλπ.

Τα συμπυκνώματα χυμών, αναψυκτικών, καφέδων ή άλλων αγαθών, όταν αυτά δεν είναι έτοιμα για κατανάλωση αλλά χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας (π.χ. αραίωση, κλπ) προκειμένου να καταστούν πόσιμα, δεν υπάγονται στο 23% ως έτοιμα ροφήματα. Ο μειωμένος συντελεστής (13%) συνεχίζει να εφαρμόζεται στο γάλα (τυποποιημένο ή μη), συμπεριλαμβανομένου και του σοκολατούχου γάλακτος.

13. Δεν επέρχεται καμία μεταβολή στις διατάξεις που αφορούν τη μείωση κατά 30% των συντελεστών που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές.
Διαβάστε Περισσότερα "Μπουγάτσα με κρέμα 13% ΦΠΑ – Μπουγάτσα με τυρί 23%"

Σοκ για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους από το νέο μισθολόγιο

 εργασιακή εφεδρεία, εφεδρεία, μείωση αποδοχών, μισθοί, νέο μισθολόγιο

Κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και μείωση συνολικών αποδοχών που φτάνει και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο το οποίο κατατέθηκε χτες στη Βουλή για συζήτηση.
Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, οδηγει σε ελεύθερη πτώση τις αποδοχές στο δημόσιο τομέα παρότι προβλέπει μικρή αύξηση κατά 7% του βασικού μισθού στους χαμηλά αμοιβόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Η αιτία είναι βέβαια η κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και η σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα. Υπολογίζεται ότι σημαντική μείωση αποδοχών θα δει το 20% περίπου των δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι σήμερα είχαν υψηλότερες συνολικές αποδοχές.
Κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ - Πλαφόν στα 3000 ευρώ
Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον στα 780 ευρώ, ενώ για τις προαγωγές το νέο βαθμολόγιο προβλέπει αξιολόγηση από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Επιπλέον, θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαφόν στα 3.000 ευρώ στις συνολικές αποδοχές ενός εργαζομένου στο δημόσιο.
Οι μόνιμοι και οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
Οι διατάξεις του νέου Μισθολογίου-Βαθμολογίου αφορούν όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, στις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Εξαιρούνται όμως τα λεγόμενα Ειδικά Μισθολόγια δηλαδή ένστολοι (Ενοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας), Δικαστικοί, Διπλωμάτες, Ανώτατοι Κληρικοί, Πανεπιστημιακοί, Διευθυντές- Επιμελητές ΕΣΥ.
Εργασιακή εφεδρεία με 60% του βασικού μισθού
Για όσους ενταχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, το νέο μισθολόγιο προβλέπει ότι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, ενώ η ένταξή τους στο νέο καθεστώς δεν θα επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται.
Επίσης, για την εργασιακή εφεδρεία και συγκεκριμένα για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, οι προς ψήφιση ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων στο δημόσιο (περιλαμβανομένων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) καταργούνται αυτοδικαίως ένα μήνα μετά από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ οι υπάλληλοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την κατάργηση της θέσης και μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας.
Ποιοι εξαιρούνται από την εργασιακή εφεδρεία
Στις ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία 67%, καθώς και οι πολύτεκνοι. Επίσης, οι φύλακες φυλακών και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ένστολο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος και όσοι κατέχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης.
Επίσης, για το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προβλέπεται η ένταξή του σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα τυπικά προσόντα, η εμπειρία, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η προϋπηρεσία, οι ειδικές γνώσεις κλπ. Το προσωπικό αυτό θα λαμβάνει το 60% του βασικού μισθού για 12 έως 24 μήνες.

http://permisospress.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Σοκ για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους από το νέο μισθολόγιο"

Κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού
Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα.
 Η μεταβολή θα αρχίσει από το βράδυ της Παρασκευής από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
 Έως την Κυριακή τα φαινόμενα αναμένεται να έχουν επεκταθεί σε όλες τις περιοχές, όμως από τη Δευτέρα θα υπάρξει βελτίωση.
Αναλυτική πρόγνωση για την Παρασκευή
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος με τοπικές ομίχλες το πρωί. Βαθμιαία στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να βρέξει κυρίως στα δυτικά.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 08 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος με τοπικές ομίχλες το πρωί. Βαθμιαία από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα νοτια 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 29 και τοπικά στα νοτια έως 30 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος. Από το απόγευμα στα νοτια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τη νύχτα είναι πιθανό να βρέξει.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5, βαθμιαία 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Τοπικές προγνώσεις
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος με νεφώσεις από το απόγευμα. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 και βαθμιαία νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 27 βαθμούς κελσίου.
 το Σάββατο 08-10-2011
βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Κρήτη και το ανατολικό αιγαίο, οι οποίες τις βραδινές ώρες και κυρίως τη νύχτα προς την Κυριακή 09-10 θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.
 την Κυριακή 09-10-2011
προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
 τη Δευτέρα 10-10-2011
τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Την Κυριακή η ΕΜΥ προβλέπει σε όλη τη χώρα βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι έντονες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειδυτικά ορεινά. Βελτίωση του καιρού αναμένεται τη νύχτα από τα βορειοδυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο"

Τους πρόδωσαν οι κάμερες ασφαλείας Έπιασαν τρεις για τη ληστεία «μαμούθ» στο αεροδρόμιο





Δύο άνδρες και μια γυναίκα προσήχθησαν λίγο μετά της 6 το απόγευμα στην Ασφάλεια και εξετάζονται ως ύποπτοι για τη ληστεία μαμούθ το μεσημέρι της Κυριακής στο υποκατάστημα της Alpha Bank του αεροδρομίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα καρέ από τις κάμερες του Ελευθέριος Βενιζέλος, το τηλεφώνημα που έκανε άγνωστος το μεσημέρι της Παρασκευής για να ενημερώσει τους υπαλλήλους για ανακαίνιση στο υποκατάστημα της τράπεζας με αποτέλεσμα να βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι τρεις προσαχθέντες τηρούν προς το παρόν αρνητική στάση αρνούμενοι οποιαδήποτε συμμετοχή στην ιστορία.


http://www.protothema.gr/
Διαβάστε Περισσότερα "Τους πρόδωσαν οι κάμερες ασφαλείας Έπιασαν τρεις για τη ληστεία «μαμούθ» στο αεροδρόμιο"

“Υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά…” «Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»






Κόντρα στο γενικότερο κλίμα των τελευταίων ωρών περί θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και περί σχετικής βεβαιότητας για την ομαλή διαχείριση της ελληνικής κρίσης, οι τελευταίες – χρονικά – δηλώσεις στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έρχονται να θολώσουν το … τοπίο και να προσθέσουν προβληματισμούς.

Δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Αντόνιο Μπόρχες, αρμόδιου του ΔΝΤ για την Ευρώπη, ο  οποίος, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «μεγαλύτερο, ποιοτικά διαφορετικό» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση!

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως ανεξαρτήτως του τι προσδοκά κάθε πλευρά (ΔΝΤ, Ελλάδα και δανειστές), το σίγουρο είναι πως «Θα χρειαστούμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα ποιοτικά διαφορετικό από όσα έχουν προηγηθεί». Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να «συμπληρώνει τα μέτρα του προϋπολογισμού με περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και απελευθερώσεις επαγγελμάτων για να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική», για να σημειώσει πως κανείς στο ΔΝΤ δεν είναι ικανοποιημένος - «καθόλου ικανοποιημένος», ήταν τα ακριβή του λόγια - με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η άποψη αυτή ήρθε να προστεθεί στα όσα είχε απαντήσει  λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής της Τρόικας Πολ Τόμσεν αμέσως μετά από την πολύωρη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ο κύριος Τόμσεν – που εκπροσωπεί το ΔΝΤ στην Τρόικα – είχε κάνει λόγο για θέματα που παραμένουν ανοιχτά, με τις πληροφορίες να μιλάνε για εκκρεμότητες σε ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα.

Βέβαια ο κ. Τόμσεν, όπως μετέδωσε και το Reuters, εξέφρασε την ελπίδα (!) ότι η αξιολόγηση της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα θα είναι θετική, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως Τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία αλλά «δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» !

Είναι ενδεικτικό πως  την Τετάρτη το βράδυ, έτερος ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωνε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» και συμπλήρωνε πως «χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους».

http://www.protothema.gr/
Διαβάστε Περισσότερα "“Υπάρχουν θέματα που παραμένουν ανοικτά…” «Η Ελλάδα χρειάζεται νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων»"

Οι πιέσεις της τρόικας δεν έχουν τέλος - Ζητούν νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και φυσικά επιπλέον μέτρα

- Θρίλερ ακόμα με την 6η δόση καθώς κανείς δεν ξέρει πότε κι αν θα δοθεί
- ΔΝΤ: Καθόλου ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
- Α. Μπόρχες: "Ανοίξτε κι άλλα κλειστά επαγγέλματα"
- "Άδειασμα" σε Βενιζέλο που χτες έβγαλε ανακοίνωση για συμφωνία με το ΔΝΤ

Παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περί συμφωνίας για το Μνημόνιο με το ΔΝΤ και το γενικότερο κλίμα ότι ίσως υπάρχει τελικά φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης έστω και μέσω μεγαλύτερου κουρέματος του χρέους, το ΔΝΤ και οι ελεγκτές της τρόικας θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο για την έκτη δόση και τη γενικότερη πορεία τής χώρας.

Σε αυτό το νέο θολό τοπίο έρχεται να προστεθεί και η τηλεφωνική συνέντευξη στο Dow Jones Newswires του Αντόνιο Μπόρχες , αρμόδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, ο οποίος κοινώς είπε ότι με το υπάρχον πρόγραμμα η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να επιβιώσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπόρχες ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο ποιοτικά διαφορετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και να εξέλθει από την κρίση". Μάλιστα, τόνισε πως αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα με τις προσδοκίες όλων ακόμα και του ΔΝΤ, που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Κοινώς ο κ. Μπόρχες ζητά και νέα μέτρα, που να συμπληρώνουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα του προϋπολογισμού, με ακόμα περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και νέες απελευθερώσεις επαγγελμάτος, προκειμένου, όπως σημειώνει "να ξαναγίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι ικανοποιήμενος με την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης τουλάχιστον στο κομμάτι των αποκραιτκοποιήσεων.

Αυτές οι δηλώσεις ήρθαν να προστεθούν σε όσα είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν όπως μετέδωσε το Reuters, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά με την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα είναι και θετική, ενώ υπογραμμίζει πως δεν βρίσκονται ακόμα σε συμφωνία. Νωρίτερα πάλι στο πρακτορείο Reuters δήλωσε στέλεχος της τρόικας πως ''οι συζητήσεις συνεχίζονται γιατί πολύ απλά δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία με καμία πλευρά''.

Εαν αυτό ισχύει, και θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, τότε η χθεσινοβραδυνή ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών είναι για τα σκουπίδια και ο Ε.Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Δεν μπορεί ένας τόσο ευφυής άνθρωπος, όπως ο υπουργός Οικονομικών, να μην κατάλαβε πως οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν. Ή μας λέει ψέμματα ή εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα.

Διαβάστε την ανακοίνωση που έστειλε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών και βγάλτε τα συμπεράσματα σας:

''Η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας τελείωσε πριν λίγο. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το μνημόνιο του ΔΝΤ (το Μνημόνιο για την Οικονομική και Χρηματο-οικονομική Πολιτική ή MEFP). Αύριο, ίδια ώρα, θα γίνει νέα συνάντηση στην οποία θα εξεταστεί το αντίστοιχο μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής''


http://www.newsit.gr/
Διαβάστε Περισσότερα "Οι πιέσεις της τρόικας δεν έχουν τέλος - Ζητούν νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και φυσικά επιπλέον μέτρα"

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Σεισμός 4,3R με επίκεντρο πολύ κοντά στο Βασιλέσι Πρασιάς

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 12:26 το μεσημέρι στον Ορεινό όγκο των Αγράφων μεταξύ του χωριού Βασιλέσι Πρασιάς  και Τρίδενδρο Αγράφων .
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.
Η σεισμική δόνηση μπορεί να κράτησε λίγα δευτερόλεπτα αναστάτωσε όμως  τους κατοίκους και έγινε πολύ αισθητή στα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας καθώς και στην Ορεινή Καρδίτσα στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας.
Όπως βλέπεται και στο χάρτη το επίκεντρο εμφανίζεται κοντά στα Διπόταμα  στις κορυφές στα "Παλούκια"
μόλις λίγα εκατοντάδες μέτρα απο το χωριό Βασιλέσι Πρασιάς.
Προς το παρόν δεν έχουμε ενημερωθεί για ζημιές εκτός απο μικρής κλίμακας κατολισθήσεις.

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Σεισμός 4,3R με επίκεντρο πολύ κοντά στο Βασιλέσι Πρασιάς"

Μολότοφ, δακρυγόνα και πετροπόλεμος στο Σύνταγμα

αστυνομία, ένταση, επεισόδια, κουκουλοφόροι, ΜΑΤ, πορεία, Προπύλαια, Σύνταγμα

Δύο πολίτες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των σοβαρών επεισόδιων στην πλατεία Συντάγματος. Νωρίτερα αγνωστοι με κουκούλες είχαν επιτεθεί σε πολίτες στο μετρό, όταν οι τελευταίοι προσπάθησαν να τους απομακρύνουν από τα μπλοκ της πορείας. Οι άνδρες των ΜΑΤ όμως στην προσπάθεια τους να συλλάβουν τους κουκουλοφόρους προχώρησαν σε χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σταθμό του μετρό
Στη συνέχεια επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ και πέτρες για να απαντήσουν οι αστυνομικοί με ρίψη δακρυγόνων. Τα επεισόδια ξεκίνησαν πάνω στην πλατεία Συντάγματος και επεκτάθηκαν προς την οδό Γεωργίου Α' μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, καθώς και στη διασταύρωση Καραγιώργη Σερβίας και Σταδίου. Ενας πολίτης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί, χτυπήθηκε στο Σύνταγμα από ομάδα κουκουλοφόρων, που τον είχαν εγκλωβίσει πάνω στην πλατεία και τον είχαν ρίξει στο έδαφος. Επί της οδού Πανεπιστημίου σημειώθηκε και δεύτερο περιστατικό ξυλοδαρμού χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες. Υπήρχε μάλιστα πρόβλημα για να πλησιάσει ασθενοφόρο.
Την ίδια ώρα διαδηλωτές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια προσπαθούν να ρίξουν το σιδερένιο φράχτη που έχουν τοποθετήσει οι αστυνομικοι έξω από τη Βουλή. Σε προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές.
Τα αίματα είχαν ανάψει στα Προπύλαια όταν ξεκίνησε πετροπόλεμος και ρίψη δακρυγόνων ανάμεσα σε ΜΑΤ και κουκουλοφόρους. Η ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και σε κουκουλοφόρους που εμφανίστηκαν στην πορεία, με τους τελευταίους να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι να απαντούν με ρίψη χημικών. Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

http://permisospress.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Μολότοφ, δακρυγόνα και πετροπόλεμος στο Σύνταγμα"

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε το προσχέδιο!




Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ αλλάζοντας στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το 2012.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση από το 2008, το 2009 η ύφεση ήταν μεγαλύτερη (στο 3,2% αντί για 2%) και το 2010 ήταν μικρότερη (στο -3,5% από 4,5% που αναφέρει το προσχέδιο).
Αναθεωρήθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τα στοιχεία για το ΑΕΠ δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο βασίστηκε στα παλαιά στοιχεία.
Συγκεκριμένα για το 2010, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν τα νοικοκυριά (-3,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση 3,8%).
Επίσης η ΕΛΣΤΑ προχώρησε σε αναθεώρηση του επιπέδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε τρέχουσες αγοραίες τιμές, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις Μαρτίου 2011, ως εξής: 2005 (-0,9%), 2006 (-1,1%), 2007 (-1,9%), 2008 (-1,7%), 2009 (-1,4%), 2010 (-1,2%).
Σε αριθμούς αυτό σημαίνει πως το ΑΕΠ για το 2007 εκτιμάται στα 222,7 δισ. ενώ ο προϋπολογισμός στα 227,3 δισ. Για το 2008 αντίστοιχα τα νούμερα είναι 232,9 έναντι 236 αντιστοίχως, για το 2009 στα 231,6 δισ. έναντι 235 και για πέρσι στα 227,3 δισ. έναντι 230 δισ. που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.
Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το μέγεθος αυτών των αναθεωρήσεων εμπίπτει στο σύνηθες εύρος αναθεωρήσεων που έχουν σημειωθεί σε άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε στην αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των Ελληνικών εθνικών λογαριασμών για την περίοδο 2005-2010 στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης για τις Ελληνικές Στατιστικές-JOSGAP) που υποστηρίζεται από τη Eurostat.
Αυτή η αναθεώρηση αφορά κυρίως στην ένταξη νέων και επικαιροποιημένων πηγών στη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών λογαριασμών, όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ σε σχετική ανακοίνωση.
Οι κύριο λόγοι που συνέβαλαν σε αυτές τις αναθεωρήσεις είναι οι εξής:
- Νέες εκτιμήσεις για πολλές δραστηριότητες με βάση τα αποτελέσματα βελτιωμένων στατιστικών ερευνών διάρθρωσης επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και νέων ερευνών στους κλάδους της ενημέρωσης και επικοινωνίας, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
- Αναθεώρηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών βάσει κυρίως των νέων αποτελεσμάτων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών.
- Η εφαρμογή βελτιωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση του σχηματισμού του ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου σε κατοικίες, με χρήση νέων πηγών και μεθόδων.
- Νέες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές και εξαγωγές πλοίων, με τη χρήση νέων πηγών για την καταγραφή αυτών των συναλλαγών
 
Διαβάστε Περισσότερα "Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε το προσχέδιο!"

Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους επιτυχόντες ειδικούς φρουρούς

Ανακοινώθηκε από το αρχηγγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι Πίνακες Επιτυχόντων, κατά κατηγορία απολυτηρίων-πτυχίων υποψηφίων Ειδικών Φρουρών έτους 2011, με αναλυτική βαθμολογία κατά κριτήριο και συνολικό αριθμό μορίων κατά φθίνουσα σειρά, αναρτήθηκαν σήμερα (05-10-2011) στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (εδώ), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας και Αστυνομικές Διευθύνσεις Χώρας για την ενημέρωση των υποψηφίων.


Οι ανωτέρω Πίνακες...
θα οριστικοποιηθούν, μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, που θα υποβληθούν με κατάθεσή τους ή αποστολή συστημένης επιστολής απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π. εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, που αρχίζει από αύριο ημέρα Πέμπτη (06-10-2011), μέχρι και την (15-10-2011) ημέρα Σάββατο. 


Επισημαίνεται, ότι η υποβολή ένστασης επιτρέπεται για παράβαση νόμου ή κανονιστικής πράξης της Διοίκησης.


Υποψήφιοι που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αστυνομίας και Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας, καθώς και στα τηλέφωνα 210-6977774, 210-6977327 της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Διαβάστε Περισσότερα "Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους επιτυχόντες ειδικούς φρουρούς"

Ένα βίντεο που τα λέει ΟΛΑ.Δείτε το ΌΛΟΙ και διαδώστε το!!!

















http://permisospress.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Ένα βίντεο που τα λέει ΟΛΑ.Δείτε το ΌΛΟΙ και διαδώστε το!!!"

O Ρέσλερ έρχεται, η κυβερνητική επιτροπή συνεδριάζει...


 
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του protothema.gr, καθώς ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα κορυφαίων υπουργών, ορίζοντας συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τις 10 το πρωί της Πέμπτης.

Το αίτημα για συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, προκειμένου οι κ.κ. Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος να ενημερώσουν για όλες τις φλέγουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, είχαν διατυπώσει οι Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος.

Καθώς φαίνεται, στην κυβέρνηση υπάρχει έλλειμμα επικοινωνίας, καθώς ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί δεν γνωρίζουν στοιχεία για το σχεδιασμό του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι υπάρχει και κινητικότητα ενόψει της αυριανής άφιξης του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έρχεται επικεφαλής αποστολής Γερμανών επιχειρηματιών, ενώ δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου τον παρουσίαζαν να εισηγείται σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Το αντικείμενο προφανές: οι εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα καθώς και η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

http://www.protothema.gr/
Διαβάστε Περισσότερα "O Ρέσλερ έρχεται, η κυβερνητική επιτροπή συνεδριάζει..."

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με 30.600.000ευρώ ο οδικός άξονας Λαμία-Καρπενήσι

Αποδίδουν αποτελέσματα οι διεκδικητικές προτεραιότητες της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά, καθώς πραγματοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Υποδομών για την ένταξη και χρηματοδότηση του έργου «Εργασίες βελτίωσης της Εθνικής οδού Λαμίας – Καρπενησίου στο τμήμα από έξοδο Καστρίου έως έξοδο Μακρακώμης».
Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της προσπελασιμότητας του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 30.600.000 € και συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και σημαντικό έργο για τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, που αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης, των φορέων και των πολιτών.
Οι εργασίες αφορούν στη βελτίωση τμήματος του συνδετήριου οδικού άξονα των δύο περιφερειακών ενοτήτων, έτσι ώστε σταδιακά με την διεκδίκηση της ολοκλήρωσης και της κατασκευής έργων σε όλο του το μήκος, ο δρόμος Λαμία – Καρπενήσι να μετατραπεί σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Στερεάς Ελλάδας.
Αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση του τμήματος από την έξοδο του Καστρίου έως την έξοδο της Μακρακώμης, με παρακάμψεις Μάκρης και Μακρακώμης. Το συνολικό μήκος των παρεμβάσεων είναι 9,6 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 3,1 αφορούν διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου και τα 6,5 νέα χάραξη.

Πρόκειται να υπάρχουν 2+1 λώρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (με αλλαγή ανά διαστήματα από μία σε δύο και αντίστροφα) και κεντρική νησίδα με μεταλλικό στηθαίο.
Ακόμα πρόκειται να κατασκευαστούν δύο μεγάλες γέφυρες, δύο ισόπεδοι κόμβοι (Μάκρης και Μακρακώμης – Σπερχειάδας), μία κάτω διάβαση, τεχνικά και τοίχος αντιστήριξης.
Επιπλέον, στο έργο συμπεριλαμβάνονται δράσεις απαλλοτριώσεων, μετακινήσεων δικτύων κοινής ωφελείας, καθώς και αρχαιολογικών ερευνών.
Όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας :
«Η ένταξη του έργου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τη βελτίωση του οδικού άξονα. Έχω επανειλημμένα τονίσει πως μια από τις πιο μεγάλες μας προτεραιότητες στην Περιφέρεια, είναι η ολοκλήρωση των μελετών και της κατασκευής του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι, έργο σημαντικό και κορυφαίο για την Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.
Μετά από διαρκείς παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο Υποδομών, πλέον έχουμε την απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης του τμήματος από το Καστρί έως τη Μακρακώμη, με παρακάμψεις Μάκρης – Μακρακώμης, προϋπολογισμού 30,6 εκ. €.
Βρισκόμαστε πρακτικά λοιπόν μπροστά στη δημοπράτηση και στην υλοποίηση μιας μεγάλης παρέμβασης, που δρομολογεί την αναβάθμιση του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι σε σύγχρονων προδιαγραφών οδικό άξονα με ασφάλεια και ευχέρεια στην κυκλοφορία.
Εμείς απ΄την πλευρά μας είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν σταματούμε εδώ. Παρεμβαίνουμε και διεκδικούμε την ολοκλήρωση του δρόμου. Για το μεγαλύτερο μήκος του, οι μελέτες έχουν ήδη προχωρήσει, ενώ από το Υπουργείο έχουμε τη δέσμευση της χρηματοδότησής τους, με προτεραιότητα τη μελέτη Ανατολικής πρόσβασης στη σήραγγα του Τυμφρηστού.
Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στην κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας, ότι θα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ και όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για να τα μετατρέψουμε σε ευκαιρίες ανάπτυξης για τον τόπο μας. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, κάνουμε καθημερινά μια σκληρή προσπάθεια για να γίνουν έργα σημαντικά, χρήσιμα και αναγκαία για τη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες.»

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/
Διαβάστε Περισσότερα "Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με 30.600.000ευρώ ο οδικός άξονας Λαμία-Καρπενήσι"

Το μοιραίο λάθος, ο νεκρός Κούρδος και η Αντιτρομοκρατική

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την ΕΥΠ από τα νέα ευρήματα που έφεραν στο φως οι έρευνες στο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη, που σημειώθηκε η έκρηξη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 32χρονος Κούρδος.
Μέσα σε μία κρύπτη στο υπόγειο διαμέρισμα βρέθηκαν δύο καλάσνικοφ, πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης, ένα υποπολυβόλο σκόρπιον και ένα αντιαρματικό ανατολικού τύπου (RPG), 13 χειροβομβίδες.
Σύσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ για να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ο Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Υποδιοικητής της ΕΥΠ, κ. Φώτης Παπαγεωργίου και ο Διοικητής της Αντιτρομοκρατικής, κ. Αλκιβιάδης Ζωΐτης συναντήθηκαν στη Βουλή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή.
Να σημειωθεί ότι ο άνδρας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
Αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά και ο Υποδιοικητής της ΕΥΠ, Φώτης Παπαγεωργίου.

http://www.newsbomb.gr/
Διαβάστε Περισσότερα "Το μοιραίο λάθος, ο νεκρός Κούρδος και η Αντιτρομοκρατική"

"Φαρμάκι" Μέρκελ για την Ελλάδα - Ανοίγει την κουβέντα για έξοδο από το ευρώ των απείθαρχων χωρών - “Κούρεμα” χρέους έως 50% βλέπει το ΔΝΤ

- ΔΝΤ: "Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα δεν μπορεί να δοθεί η έκτη δόση"
- Η Γαλλία πλέον άλλαξε γνώμη και στηρίζει και εκείνη περαιτέρω περικοπή του χρέους
- Σιγήν ιχθύος από την ελληνική κυβέρνηση που δηλώνει πως έχει πλήρη άγνοια
- Αναλυτές: Μόνο σε εθελοντική βάση ένα επιπλέον κούρεμα αλλιώς θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός

Νέα δεδομένα υπάρχουν πλέον για τη διάσωση της Ελλάδας και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αφού όπως όλα δείχνουν ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου που θα οδηγήσει ενδεχομένως σε επιπλέον "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κρίση χρέους ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζοζέ Μπαρόζο στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες με την γερμανίδα καγκελάριο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και το "κούρεμα" που θα επιβληθεί τελικά στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να είναι μεγαλύτερο από το 21%, διαδικασία που εάν δεν είναι οικειοθελής θα συνιστά χρεοκοπία.

Η συζήτηση για διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό ακόμα και 50% ανοίγει πλέον και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων, να δηλώνει στο Reuters ότι χρειάζεται μεγαλύτερη περικοπή χρέους, συμπληρώνοντας πως εναπόκειται στους ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος περικοπής. Εκτίμησε δε πως όσο μεγάλη κι αν είναι η περικοπή δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας η οποία θα συνεχίσει να χρειάζεται χρηματοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Αλλά και η Γαλλία πλέον κάνει στροφή 180 μοιρών και ενώ μέχρι σήμερα δεν συζητούσε καμία αλλαγή στο πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, πλέον από τα επίσημα χείλη του γάλλου υπουργού Οικονομικών γίνεται λόγος για επανεξέταση της συμμετοχής των ιδιωτών, άποψη που συμμερίζεται και η Φινλανδία.

Η υπουργός Οικονομικών μάλιστα της Φινλανδίας δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ευρωζώνη έχει σε μεγάλο βαθμό αρχίσει να ξυπνάει ως προς το γεγονός ότι η συμφωνία είναι πολύ θετική και η ευθύνη πολύ μικρή για τους επενδυτές. Οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να συμμετέχουν στην πληρωμή του λογαριασμού.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η όποια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα σημάνει μεγαλύτερες απώλειες για τους ιδιώτες θα συνοδευτεί από πακέτο ανακεφαλαίοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που άφησε ανοιχτό και ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν.

Ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει ότι έχει υπάρξει επίσημη πρόταση για "κούρεμα" του χρέους σε ποσοστό 50%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να αντιταχθεί σε επιπλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΥΡΕΜΑ

Και ενώ η συζήτηση για το επιπλέον "κούρεμα" του ελληνικού χρέους έχει ανοίξει για τα καλά και με πρωτοβουλία της Μέρκελ, η ίδια ανοίγει και το θέμα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθήκων έτσι ώστε να είναι δυνατή η έξοδος των απείθαρχων χωρών από την ευρωζώνη.

Όπως τόνισε η κα Μέρκελ "εάν εντέλει βεβαιωθούμε ότι μια χώρα δεν κάνει όλα όσα πρέπει ως μέλος της ευρωζώνης νόμίζω ότι δεν πρέπει να αποκλείσουμε την αλλαγή της Συνθήκης. Το γεγονός ότι έθιξε το θέμα των αλλαγών των συνθηκών λέγοντας πως δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού δείχνει την προσπάθεια της Γερμανίας να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ ανοίγοντας τα θέμα του κουρέματος και της εξόδου από το ευρώ, εμφανίστηκε εξαιρετικά προβληματισμένη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και πως υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επιπλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως θα χρειαστεί επιπλέον "κούρεμα" και μάλιστα τονίζουν πως θα ληφθεί μία απόφαση και θα την παρουσιάσουν σαν μία διόρθωση στο ποσοστό κουρέματος του δημοσίου χρέους.

Μάλιστα, το ΔΝΤ κάνει σαφές πως με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να δοθεί η έκτη δόση. Μάλιστα υπολογίζουν το κούρεμα στο 40 με 50%, υπογραμμίζοντας "έστω κι αν κάνει θαύματα η Ελλάδα δημοσιονομικά".

Στόχος τους είναι το επιπλέον κούρεμα να γίνει σε εθελοντική βάση, άρα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πείσουν τις τράπεζές τους. Για αυτό το λόγο έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

http://www.newsit.gr/
Διαβάστε Περισσότερα ""Φαρμάκι" Μέρκελ για την Ελλάδα - Ανοίγει την κουβέντα για έξοδο από το ευρώ των απείθαρχων χωρών - “Κούρεμα” χρέους έως 50% βλέπει το ΔΝΤ"

Δημοφιλείς αναρτήσεις