" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Moody’s: Υποβάθμισε την Ελλάδα απο Β1 σε CAA1-Μη βιώσιμο το χρέος


Οικονομία


Η Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα απο Β1 σε CAA1, τρείς βαθμίδες πιο κάτω. Η υποβάθμιση, σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης, αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας της χώρας να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς αναδιάρθρωση.
Το outlook των αξιολογήσεων είναι "αρνητικό", σύμφωνα με τον οίκο.
H Moody's επισημαίνει την αυξημένη πιθανότητα να ζητήσει  η Ευρώπη και το ΔΝΤ την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε μια αναδιάρθρωση ως αντάλλαγμα για ενα νέο δανεισμό. Επίσης, βλέπει κίνδυνο χρεοκοπίας κατά 50% σε ορίζοντα πέντε ετών.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαΐου και ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στην κατηγορία Β+ από ΒΒ+.

Αντίδραση ΥΠ.ΟΙΚ
Η υποβάθμιση της Moody's δεν λαμβάνει υποψιν της τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκπληρώσει τους στόχους και να επιταγχύνει τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.


Διαβάστε Περισσότερα "Moody’s: Υποβάθμισε την Ελλάδα απο Β1 σε CAA1-Μη βιώσιμο το χρέος"

Ρωγμή στον πολιτικό καθωσπρεπισμό




Σε κατάσταση αστάθειας βρίσκεται το πολιτικό σύστημα μετά και την αιφνιδιαστική παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι προθέσεις του παραμένουν άγνωστες. Ο κ. Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει «ως χαστούκι σε ένα λιποθυμισμένο σύστημα», ενώ να σημειωθεί ότι μετά τη ματαίωση της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, αργά το μεσημέρι με πρωτοβουλία του ιδίου, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Βουλή. Νωρίτερα και σε ερώτηση για το τι προτίθεται να πράξει, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι ένας συνταγματολόγος», αφήνοντας να πλανάται το μυστήριο γύρω από τις προθέσεις του.

Είναι πλέον προφανές ότι πολλοί βουλευτές και κόμματα παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα, την αιφνιδιαστική ενέργεια των «Αγανακτισμένων» να αποκλείσουν τις εισόδους της Βουλής, με αποτέλεσμα οι πολιτικοί, υπάλληλοι και δημοσιογράφοι να «εγκλωβιστούν» στο κτίριο και να αναγκαστούν να φυγαδευτούν από την «Έξοδο Κινδύνου», δηλαδή μέσω του Εθνικού Κήπου. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο μοναδικός, ο οποίος ανενόχλητος εξήλθε του Κοινοβουλίου, περπατώντας, δίχως να δεχτεί τη μήνιν των συγκεντρωμένων ήταν ο Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Μία ημέρα μετά το χθεσινό περιστατικό, αρκετοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν σχολιάζοντάς το ποικιλοτρόπως.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δήλωσε ότι νιώθει: «εξόχως ταπεινωμένος και εξοργισμένος, ως Έλληνας πολίτης, στη θέα των βουλευτών να αποχωρούν από τον Εθνικό Κήπο».

«Κάποιοι», τόνισε ο κ. Πάγκαλος, «θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη γι' αυτά που γίνονται, επιρρίπτοντας, εμμέσως αλλά σαφέστατα, την ευθύνη αυτή στους διοργανωτές».

Πρόσθεσε ότι η εντύπωση ήταν ότι αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα είναι κάτι ανωτάτου επιπέδου, αλλά έφερε τη χθεσινή ‘’παραφυάδα’’, η οποία πρέπει να αποδοκιμαστεί. Αλλιώς «θα μπαίνουμε στη Βουλή ελεγχόμενοι από αυτούς που θα είναι στην πόρτα και θα επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον βουλευτή τους αρέσει», είπε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι οι «Αγανακτισμένοι» δεν έχουν εκπροσώπους για να του μεταφέρουν το κλίμα και ότι ο ίδιος συνομιλεί με πολλούς γνωστούς του.

Κατηγόρησε όσους προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν προηγούμενες δηλώσεις του για να δημιουργήσουν προβλήματα με πρόσωπα. Και σημείωσε ότι ένα αυθόρμητο και συμπαθές κίνημα, όπως αυτό, ή θα αποκτήσει έναν πολιτικό στόχο ή θα αποσυντεθεί.

Τέλος, ο κ. Πάγκαλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να σκεφθούν τι θα γινόταν, αν η κυβέρνηση έκλεινε τα γραφεία της και θα έπρεπε να αποφασίσει για το τι θα γίνει η συνέλευση του Συντάγματος.

Τις εντυπώσεις της μοιράστηκε σήμερα και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,  Μαρία Θεοχάρη, «Έφυγα μέσα από τον Εθνικό Κήπο μέσα στο σκοτάδι, σαν κυνηγημένη, στραμπούληξα το πόδι μου, όταν πάτησα μία πέτρα». «Μα τον Θεό. Θα τα παρατήσω όλα. Ποτέ μου δεν είχα φαντασθεί ότι θα χρειαζόταν η βοήθεια των πυροσβεστών, των αστυνομικών και των κλεφτοφάναρων για να μπορέσω να φύγω από τη Βουλή», τόνισε η νεοεισελθείσα στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, που σκεφτόταν αρχικά να διαφύγει από τον Εθνικό Κήπο, αλλά εν συνεχεία άλλαξε γνώμη και προτίμησε να φύγει από την κύρια είσοδο ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το μαινόμενο πλήθος. Για το περιστατικό είπε: «δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να μην μπορούμε να βγούμε ή να μπούμε στη Βουλή; Βρισκόμουν στη Βουλή και στα γεγονότα του Δεκέμβρη, δεν φοβήθηκα γιατί διαπίστωσαν δεν ήταν αυτή τη φορά άγρια τα πράγματα, όπως ήταν τον εκείνον τον Δεκέμβρη. Αλλά ένα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούσες να βγεις από τη Βουλή».

Στις διαμαρτυρίες των «Αγανακτισμένων πολιτών» και στο χθεσινοβραδινό εγκλωβισμό βουλευτών στο κτίριο του Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, στη δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ που ακολουθεί:

«Όλοι μας στην κυβέρνηση, συναισθανόμαστε την αγωνία των πολιτών, που την εκφράζουν με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Είναι αλήθεια ότι η μαζικότητα των συγκεντρώσεων στέλνει μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί από όλους εντός και εκτός της χώρας.

Φυσικά αναφέρομαι και στην Τρόικα και σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επιχειρούν να θέσουν ακόμη πιο δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό».

Zougla.gr

Διαβάστε Περισσότερα "Ρωγμή στον πολιτικό καθωσπρεπισμό"

Για δες ποιος αποκρατικοποιεί...


Έκπληξη προκαλεί η "φούρια" του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει στις αποκρατικοποίησεις, την στιγμή που ο ίδιος σχεδόν τρία χρόνια πριν εγκαλούσε τον, τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή για το ίδιο θέμα.
Αναλυτικά η ερώτηση που είχε καταθέσει στις 08/04/2008:
"Επίκαιρη Ερώτηση Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό (Κώστα Καραμανλή) για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας:
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί με πλάγιο και αδιαφανή τρόπο να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με επιδίωξη την κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μέσω ρευστοποίησης δημόσιας περιουσίας.
Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών.
Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη. Την εφάρμοσαν μόνο στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κα Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις, ακόμη και των ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται την ανάγκη ελέγχου και ρύθμισης των αγορών για την προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ενώ λαμβάνουν μέτρα θωράκισης των στρατηγικών τους επιχειρήσεων -ακόμη και ιδιωτικών - έναντι επιθετικών εξαγορών από κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Για το λόγο αυτό, καλείται ο κ . Πρωθυπουργός:
Να αποσαφηνίσει δεσμευτικά τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου για τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τους άλλους στρατηγικούς οργανισμούς κοινής ωφέλειας της χώρας".

Το Παρασκήνιο 
Διαβάστε Περισσότερα "Για δες ποιος αποκρατικοποιεί..."

Αγάδες και άγαν-άχτι-σμένοι


1 Ιουνίου, 2011
Αγάδες και άγαν-άχτι-σμένοι

Το μόνο που δεν έχασα ακόμα είναι το δικαίωμα να αγανακτώ…

Γ. Κακουλίδης, Μηχανήματα ευκρασίας
Ο δικομματισμός, οι ιστορικές πολιτικοοικογενιακές δυναστείες και οι συν-εταίροι τους (ΜΜΕ και διανοούμενοι) δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Τόσα χρόνια, τόσα, κόλπα, τόσος φόβος και τους αμφισβητούν ακόμα και τα μωρά στα καροτσάκια. Τόσες Μνημονιακές δόσεις, τόση καταστολή, τόσοι σοφοί και κάποια αμούστακα μωράκια τους ακυρώνουν. Κι αν όλοι αυτοί συγκροτηθούν σε πολιτικό φορέα; Κι αν βρουν πραγματικό ηγέτη έξω από τα κομματικά κλισέ της μεταπολίτευσης; Κι αν η ειρηνική διαμαρτυρία γίνει βελούδινη επανάσταση;
Δέσμιοι των παλαιών τους πρακτικών επιχειρούν και πάλι να κοροϊδέψουν, να απειλήσουν, να υπονομεύσουν ή και να «χαϊδέψουν» (μέχρι να βρουν το αντίδοτο). Σαστισμένοι αριστεροδεξιοί και δεξιοαριστεροί διαβάζουν Μαρξ και Κέυνς για να βρουν κάποιο τσιτάτο που θα τους «επιμηκύνει» την εξουσία, που θα τους διατηρήσει ως αναντικατάστατους.
Κι όμως. Αν τους είχε μείνει ελάχιστη πολιτική κρίση θα καταλάβαιναν πως η μόνη έσχατη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν στη χώρα (και να σώσουν, ίσως, τα απομεινάρια της υστεροφημίας τους) είναι να ψηφίσουν δυο-τρεις έντιμους νόμους και ν’ αναγγείλουν από τώρα τη γενική αποχώρησή τους.
Καλύτερα να φύγουν παρά να διωχθούν (και από την Εξουσία και από την Ιστορία).
Το μέλλον της διακυβέρνησης ανήκει στους νέους της πλατείας. Οι υπόλοιποι μόνο γέφυρα από το παλιό στο καινούργιο μπορούμε να γίνουμε.
*Ο Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

         
             
Διαβάστε Περισσότερα "Αγάδες και άγαν-άχτι-σμένοι"

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Πάγωσε ο κόσμος με τα νέα μέτρα - Στο μισό το αφορολόγητο - Μετάταξη προϊόντων στον 23% ΦΠΑ - "Μαχαίρι" στους μισθούς παντού

- Η νέα γενιά των 500 ευρώ, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα
- Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων ή αναγκαστική αργία
- Πώς θα μειωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων
- Κινδυνεύουν 100.000 επιχειρήσεις επισητισμού και 700.000 θέσεις εργασίας
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Η συμφωνία έκλεισε, το νέο δάνειο θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά οι τόκοι θα είναι τοκογλυφικοί και μάλιστα θα ξεπληρωθούν με το αίμα των εργαζόμενων που πλέον χάνουν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, χάνουν επιδόματα (στο Δημόσιο), χάνουν υπερωρίες (στον ιδιωτικό τομέα) και όλοι μαζί καλούνται να πληρώσουν παραπάνω φόρους.

Φόροι που έμμεσα ή άμεσα θα μειώσουν το μισθό, αφού η αιμορραγία θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου με τη μείωση του μισθού μέσω μείωσης του αφορολόγητου και θα συνεχίσει στο διηνεκές με αυξήσεις σε φόρους ακινήτων, αυξήσεις σε τέλη κυκλοφορίας, αλλά και υπηρεσιών και προϊόντων με νέο ΦΠΑ στο 23%.

Ιδού γιατί παίχτηκε το παιχνίδι της στάσης πληρωμών. Έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία για όλα τα παραπάνω.
Για να εκταμιευτεί η 5η δόση έπρεπε η Ελλάδα να πει “ναι σε όλα” και αυτό το “ναί” σημαίνει εργασιακό πρώτα απ' όλα εργασιακό μεσαίωνα για χιλιάδες νέους, για μια στρατιά νέων κάτω από τα 25.

Η Ελλάδα των 500 ευρώ

-Όσοι προσλαμβάνονται χωρίς επαγγελματική εμπειρία θα αμείβονται με μισθό χαμηλότερο κατά 20% από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Δηλαδή για ανειδίκευτους εργάτες ο βασικός μισθός μειώνεται από τα 750 ευρώ στα 600 ευρώ.
-Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου γίνονται καθεστώς: η διάρκειά τους θα είναι έως 3 έτη, με έως 3 ανανεώσεις. Επίσης δεν θα υπάρχει καμία διασφάλιση ότι μετά τις ανανεώσεις της σύμβασης, η σύμβαση θα γίνεται αορίστου χρόνου ή μόνιμη, ούτε ότι ο εργαζόμενος θα μπει κανονικά σε μισθολόγιο.
-Το οκτάωρο θα μπορεί να γίνεται πλέον δεκάωρο, για 6 μήνες αντί για 4 που ισχύει σήμερα. Αυτό επηρεάζει κυρίως όσους δουλεύουν εποχικά (πχ την καλοκαιρινή περίοδο).


Τι χάνουν οι μισθωτοί

Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι μεταξύ 6.000 ή 8.000 ευρώ.
Παράλληλα οι Δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν το 1/5ο των μισθών τους από την περικοπή των επιδομάτων, των αυξήσεων που τους δόθηκαν δηλαδή πλαγίως επί δεκαετίες.
Ταυτόχρονα η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων μπαίνει υπό αμφισβήτηση αφού καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί (οι πρώτοι 73 μπαίνουν στο τραπέζι σήμερα), πολλοί “αορίστου χρόνου” θα απολυθούν ενώ χιλιάδες άτομα κοντά στη σύνταξη θα μπουν σε “εφεδρεία” με το μισθό μισθό για χρόνια.

Ποιοι Δημόσιοι Οργανισμοί κλείνουν

Οι συνήθεις “ύποπτοι” συνταξιούχοι


Κόβεται «μαχαίρι» κατά 10% το εφάπαξ στο οποίο υπολόγιζαν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποβάλλει αίτηση από το 2009 και μετά.
Μειώνεται 8% κατά μέσο όρο και το εφάπαξ στα ελλειμματικά ταμεία Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
Αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης ΛΑΦΚΑ σε όλες τις συντάξεις άνω των 1450 ευρώ, από 4% έως 10% που είναι σήμερα, σε 6% έως 14%.
Επιβάλλεται ειδική εισφορά κατά μέσο όρο 8% σε όσους συνταξιούχους παίρνουν πάνω από 1700 ευρώ και είναι κάτω των 60 ετών.
μειώνεται κατά 6% έως 10% η σύνταξη για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, σε ηλικίες 45 έως 50 ετών
Στις επικουρικές πάνω από 300 ευρώ επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ 3% έως 10%.
Στις επικουρικές που θα απονεμηθούν μετά το 2012 θα ακολουθήσουν επιπλέον μειώσεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών.
Θα διακοπούν περίπου 12.000 αναπηρικές συντάξεις, από τις συνολικά 330.000.

Έμμεσοι και άμεσοι φόροι

Με το εισόδημα στα ... τάρταρα μετά απ' όλα αυτά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν αυξημένα αναψυκτικά ποτά καύσιμα, διπλάσιο το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και αυξημένο το φυσικό αέριο, από 50 ως και 200 ευρώ επιπλέον τέλη κυκλοφορίας, χιλιάδες προϊόντα πιο ακριβά αφού ο Φ.Π.Α. θα πάει στο 23%, αλλά και μεγάλο φόρο για τα ακίνητά του καθώς το αφορολόγητο μειώνεται ως και 100.000 ευρώ.
Μείωση μισθών από 1η Ιουλίου – Αυξήσεις-φωτιά σε τρόφιμα,τέλη και ακίνητα

Οι αποκρατικοποιήσεις

Οι φόροι και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων όμως δεν φτάνουν. Οι τροικανοί θέλουν “ενέχυρο” για το δάνειο. Θα εποπτεύουν τις αποκρατικοποιήσεις (μάθαμε) όπως εποπτεύουν, δηλαδή επιβάλουν τα μέτρα.
ΔΕΚΟ, Ακίνητα, Ενέργεια προς πώληση υπό το βλέμμα της τρόικας και μάλιστα άμεσα και ίσως ... όσο, όσο.

NewsIt

Διαβάστε Περισσότερα "Πάγωσε ο κόσμος με τα νέα μέτρα - Στο μισό το αφορολόγητο - Μετάταξη προϊόντων στον 23% ΦΠΑ - "Μαχαίρι" στους μισθούς παντού"

Δημοφιλείς αναρτήσεις