" Γνήσιες - Αμοντάριστες - Αυθεντικές Ειδήσεις κόντρα στο κατεστημένο και στα συμφέροντα "

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τα 50 δις, η δημόσια περιουσία και ο …ξενοδόχος Από τον Μιχάλη Παναγιωτίδη Δημ. Σύμβουλο Καλαμαριάς

Μπορεί η τρόικα να επιμένει και η κυβέρνηση να ψάχνει τον τρόπο καταγραφής, διαπραγμάτευσης και πώλησης των «ασημικών» της χώρας, αλλά χωρίς μια μικρή λεπτομέρεια. Την βούληση του λαού, των κατοίκων, των δημοτών και χρηστών ενός και κατά το σύνταγμα σπουδαιότατου κοινόχρηστου αγαθού, αναγκαίου για την βιωσιμότητα μιας χώρας , που είναι η γη που ζούμε.
Τις τελευταίες μέρες η απάντηση ήρθε από το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς (με πρόταση της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς) που με μια αυτονόητη, αλλά ιστορικής σημασίας απόφασή του, αποκλείει την εκποίηση ακόμη και ενός τετραγωνικού μέτρου γης.
Παραθέτουμε την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία (μοναδική άρνηση της «λαϊκής συσπείρωσης») στη συνεδρίαση...
 του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς της 14-3-2011.
ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Είναι πλέον γνωστοί σε όλους μας οι όροι της δανειακής σύμβασης της χώρας που αφορούν τη δημόσια γη αλλά και οι πρόσφατες οδηγίες της τρόικας για την εκποίησή της, προκειμένου να αντληθούν 50 δις ευρώ μέχρι το 2015.
Με δεδομένο όλα αυτά, από καιρό δόθηκαν στη δημοσιότητα λίστες των πρώτων περιοχών της χώρας με πολύτιμα ακίνητα, στις οποίες περιλαμβάνονται το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, και η παραλιακή ζώνη Αρετσούς (η παραλία και η μαρίνα της Καλαμαριάς).
Οι χώροι αυτοί έχουν συγκεκριμένες χρήσεις καθοριστικές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Χώρος πρασίνου και πάρκο υπερτοπικής σημασίας το πρώτο σύμφωνα με την 288/2003 απόφαση του ΣτΕ και χώρος πρασίνου, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και περιπάτου ο δεύτερος.
Οι παραπάνω χώροι δεν προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση. Η οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης πρέπει να αναδεικνύει και να προστατεύει το περιβάλλον και να διατηρεί τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα.
Δηλώνουμε ότι (και τώρα) θα υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο, το δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτής της γης και δεν θα επιτρέψουμε την εκποίηση ούτε ενός τετραγωνικού μέτρου.
· Διεκδικούμε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και την ενεργή συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία αξιοποίησης των παρόντων χώρων.
· Καμία μορφή αξιοποίησης δεν μπορεί να γίνει ερήμην του Δήμου.
Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 93/2011 πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίασή της 14ης Μαρτίου 2011.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ
ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

 PRESS-GR
Διαβάστε Περισσότερα "Τα 50 δις, η δημόσια περιουσία και ο …ξενοδόχος Από τον Μιχάλη Παναγιωτίδη Δημ. Σύμβουλο Καλαμαριάς"

Ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, κοστίζει η εμπλοκή μας ...



Φοβερό. Το νούμερο του ενός εκατομμυρίου εξοργίζει τους Έλληνες με τους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις. Η εμπλοκή μας με τη διάθεση μιας φρεγάτας,ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και... 4 F-16 έχει, σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη του ANT-1 Πάρι Καρβουνόπουλο, αυτό το βαρύ οικονομικό κόστος... 

nonews-NEWS
Διαβάστε Περισσότερα "Ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, κοστίζει η εμπλοκή μας ..."

Τεράστιο κόστος έχει η συμμετοχή μας στον πόλεμο της Λιβύης..

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά την συμμετοχή της στο πόλεμο της Λιβύης.. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό συντάκτη του ΑΝΤ1, Πάρι Καρβουνόπουλο, η χώρα μας επιβαρύνεται καθημερινά με 1 εκατομμύριο ευρώ.. Το κόστος προέρχεται απο την διάθεση μιας φρεγάτας, ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και...


4 F-16.. Είναι πολλά τα λεφτά, αν αναλογιστούμε την οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας..
 
τρελοκοθνελι
Διαβάστε Περισσότερα "Τεράστιο κόστος έχει η συμμετοχή μας στον πόλεμο της Λιβύης.."

Εκείνος τη βίαζε και η οικογένεια του τον βοηθούσε!


Βαριές κατηγορίες για την απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση ενός κοριτσιού μόλις 18 χρόνων βαρύνουν μια ολόκληρη οικογένεια στην Ξάνθη.



Σύμφωνα με το thassospress, βασικόςκατηγορούμενος φέρεται ο 29χρονος γιος, ο οποίος βίαζε επί τρία 24ωρα τη νεαρή κοπέλα και μάλιστα με την βοήθεια της μητέρας και των τριών αδελφών του!

Η κοπέλα κατέφυγε σε άθλια κατάσταση στους αξιωματικούς του αστυνομικού τμήματος Περιφέρειας Ξάνθης και κατήγγειλε ότι ο 29χρονος την είχε απαγάγει και την είχε οδηγήσει στο σπίτι του στον οικισμό της Μάνδρας, όπου την κράτησε παρά την θέλησή της τρείς ολόκληρες ημέρες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 29χρονος την βίαζε επανειλημμένα με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του να επικροτούν τις πράξεις του!

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την πενταμελή οικογένεια και την συνέλαβαν για βιασμό και παράνομη παρακράτηση.

Τα μέλη της θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ αναμένεται ιατροδικαστική εξέταση στην 18χρονη για να πιστοποιηθεί ο βιασμός.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα "Εκείνος τη βίαζε και η οικογένεια του τον βοηθούσε!"

“Αδειάζει” η ομάδας ΔΙΑΣ από αστυνομικούς


Χωρίς εφόδια καλούνται οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να ανταπεξέλθουν στον «πόλεμο» που γίνεται καθημερινά στους δρόμους, με αποτέλεσμα πολλοί να ζητούν μεταθέσεις σε άλλη υπηρεσία.
Το γεγονός που έχει προκαλέσει μπαράζ αιτημάτων για τις μεταθέσεις υπήρξε το μακελειό στο Ρέντη που στοίχισε τη ζωή δύο συναδέλφων τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ένα στους πέντε αστυνομικούς της δίκυκλης ομάδας έχει εκφράσει την επιθυμία να μεταφερθεί σε άλλη πόλη, ενώ στη γραμματεία της Άμεσης Δράσης εκκρεμούν περισσότερες από 120 αιτήσεις για μετάθεση ειδικών φρουρών που επιθυμούν να φύγουν, καθώς δεν αντέχουν την πίεση και τους κινδύνους της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Την ίδια στιγμή πολλές μοτοσικλέτες έχουν παρουσιάσει βλάβες, γεγονός που προκαλεί τη σημαντική μείωση των περιπολιών.

Τους τελευταίους μήνες πριν από το τραγικό περιστατικό στο Ρέντη, άλλοι τρεις άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια καταδίωξης δέχθηκαν σφαίρες από καλάσνικοφ. «Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιτελείς έστειλαν τους νεαρούς της ΔΙ.ΑΣ. σαν πρόβατα στη σφαγή… αντί να ενημερώσουν περιπολικά και να στήσουν μπλόκα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μάχιμος αστυνομικός.

Κλείνουν τμήματα τη νύχτα γιατί φρουρούν πολιτικούς!

Την ώρα που αδειάζουν οι ομάδες ΔΙΑΣ, αστυνομικά τμήματα τη νύχτα κατεβάζουν «ρολά», καθώς φυλάνε πολιτικά πρόσωπα! Έγγραφα – ντοκουμέντα που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το «Πρώτο Θέμα της Κυριακής» δείχνουν πως οι μόνες υπηρεσίες που λειτουργούν ρολόι είναι η φύλαξη πολιτικών, αφού δεν υπάρχουν αξιωματικοί υπηρεσίας, περιπολίες δεν γίνονται ενώ η βραδινή βάρδια καταργείται λόγω έλλειψης προσωπικού. Περιοχές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα, μετά τις 10 το βράδυ, βρίσκεται ελέω Θεού, καθώς οι περισσότεροι αστυνομικοί φρουρούν πολιτικά πρόσωπα.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα "“Αδειάζει” η ομάδας ΔΙΑΣ από αστυνομικούς"

Παρτούζα με τριπλοθεσίτες και στην ΕΤ3;



Όπως αναμενόταν άλλωστε, γιατί και εδώ υπάρχουν αδικίες αλλά και πικριες, αρχισαν οι καταγγελίες για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στην ΕΡΤ. Διαβάστε την επιστολή ενός δημοσιογράφου που έμεινε εκτός:

Ειλικρινά σας γράφω, ότι δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ άλλο με την παρωδία που λέγεται προκήρυξη θέσεων στην ΕΤ3 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δυστυχώς ήμουν και... εγώ ένας από τους όμηρους συμβασιούχους που είχε αποθέσει τις ελπίδες του για μια «θέση στον ήλιο» έστω και προσωρινή, αλλά διαπίστωσα με λύπη ότι για άλλη μια φορά ,το «αξιοκρατικό» σύστημα της χώρας μας δεν θα πεθάνει ποτέ.

Αυτό έχει να κάνει με τα ονόματα των συνάδελφων δημοσιογράφων που επιλέχθηκαν, από τα οποία για είμαι ειλικρινής αρκετά ήταν δίκαια.

Διαπίστωσα όμως ότι η ομάδα αξιολόγησης των δημοσιογράφων έπαιξε «fair play» όπως λέμε στην ποδοσφαιρική ορολογία και προσέλαβε όλα εκείνα τα άτομα τα οποία δεν είχαν προλάβει να γίνουν αόριστου χρόνου με την προηγούμενη κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν η νέα κυβέρνηση έκανε τον καθήκον της προς τους «αδικημένους».

Η δεύτερη και κυριότερη παρασπονδία είναι ,ότι προσελήφθησαν άτομα που όχι μόνο έχουν και δεύτερη δουλειά, αλλά μάλιστα αμείβονται και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα , κάτι που το απαγορεύει η προκήρυξη(θα πρέπει να κληθούν να επιλέξουν τελικά μια από τις δυο εργασίες). Φυσικά υπάρχει και άτομο που έχει δυο δουλειές και αμείβεται από κρατικά κονδύλια αλλά δεν πτοήθηκε και ζήτησε και πήρε και την τρίτη δουλίτσα.

Αυτά άραγε δεν τα ήξεραν τα αξιότιμα μέλη της επιτροπής αξιολόγηση που ειναι και γνωστοί δημοσιογράφοι ή έκαναν τα στραβά μάτια υπό το βάρος των «τηλεφωνημάτων».

Έτσι αγαπητοί συμπολίτες που πληρώνετε και πληρώνουμε την ΕΡΤ, έμειναν εκτός λίστας άτομα που είναι άνεργα, άτομα που έχουν οικογένειες με παιδιά και άτομα που είχαν όλα εκείνα τα τυπικά προσόντα που περιέγραφε η προκήρυξη.

Αυτή λοιπόν είναι η περιβόητη αξιοκρατία που αναφωνούσε ο Πρωθυπουργός μας και οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν πέταγαν στον δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονταν σκληρά και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δούλευαν καλύτερα από τους «βολεμένους».

Και δεν είναι μόνο αυτά. Για να γνωρίζει ο απλός κόσμος αλλά και οι αρμόδιοι, τους 9 μήνες που σταματήσαμε από τις εργασίες μας και «έτρεχε» η προκήρυξη, δυο από τους πρώην συμβασιούχους δημοσιογράφους και νυν τυχερούς, εργάζονταν με τις ευλογίες των προϊστάμενων των ΕΤ3 χωρίς να έχουν καμία σύμβαση και καμία πράξη συνεργασίας με την τηλεόραση. Ο ένας έδινε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και η άλλη εργάζονταν κρυφά για εβδομαδιαία εκπομπή γνωστού δημοσιογράφου. Φυσικά και ενώ ήταν κοινό μυστικό, δεν ασχολήθηκε κανείς, συνδικαλιστής ή μη.

Οψόμεθα εις Φιλίππους.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ….
www.mediablog.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Παρτούζα με τριπλοθεσίτες και στην ΕΤ3;"

ΧΥΤΑ Φυλής: Σκηνές φαρ ουέστ με φωτιές, καταστροφές κι ένα νεκρό.

Σκηνές φάρ ουέστ εκτυλίχθηκαν για μία ακόμη φορά το πρωί στο ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς τσιγγάνοι και μετανάστες που βιοπορίζονται από τα απορρίμματα έκαψαν εφτά μηχανήματα, κατέστρεψαν λυόμενα και έβαλα φωτιά στα σκουπίδια....
Αφορμή, το ότι μία από τις μπουλντόζες καταπλάκωσε με τις ερπύστριες έναν από τους τσιγγάνους-μετανάστες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο λίγο πριν τις 11 το πρωί. Ο ρακοσυλλέκτης διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Το γεγονός προκάλεσε την εξέγερση των τσιγγάνων-μεταναστών-ρακοσυλλέκτων οι οποίοι εγκλώβισαν τους 16 εργαζόμενους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ΧΥΤΑ στο κεντρικό κτίριο, έβαλαν φωτιές σε εφτά μηχανήματα (μπουλντόζες και συμπιεστικά) και στα σκουπίδια και κατέστρεψαν λυόμενα κτίσματα.

Αποτέλεσμα, η φωτιά να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αυτή τη στιγμή να επιχειρούν να τη σβήσουν πέντε πυροσβεστικά οχήματα. Τελικά η φωτιά έσβησε μετά τις 3 το απόγευμα και αφού έκαιγε για πάνω από τρεις ώρες.

Οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες στον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ Νίκο Χιωτάκη ο οποίος, όπως τονίζουν «αδιαφορεί για την ασφάλεια τους και έχει αφήσει το ΧΥΤΑ στο έλεος των ρακοσυλλεκτών», ενώ δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα που του έχει υποδείξει η ΕΛ.ΑΣ., όπως το να μεγαλώσει την μάντρα.

Παράλληλα επιρρίπτουν ευθύνες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. όχι μόνο για την καθυστέρηση κατά περίπου μιάμιση ώρας της αστυνομικής δύναμης να έρθει στη χωματερή σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ζωές εργαζομένων αλλά, κυρίως, γιατί ενώ έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα δεν υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στο ΧΥΤΑ, προκειμένου να αποτρέπει στους μετανάστες να εισέρχονται στο χώρο και δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις.

«Στην Κερατέα έχουν μόνιμα τεράστια αστυνομική δύναμη για να φυλάνε τα μηχανήματα του εργολάβου, εδώ για να προστατεύσουν τις ζωές των εργαζομένων δεν στέλνουν ούτε έναν αστυνομικό», τονίζουν χαρακτηριστικά. Επικαλούνται δε και σχετική από αρχές Φεβρουαρίου επιστολή του τότε εργολάβου ο οποίος τόνιζε ότι αποχωρεί καθώς οι εργαζόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους ανάμεσα σε σφαίρες όπλων: (http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/perifereia_attikis/10167).
Μετά τα σημερινά γεγονότα, ο ΧΥΤΑ Φυλής αναμένεται να παραμείνει κλειστός για μερικές ημέρες.

tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα "ΧΥΤΑ Φυλής: Σκηνές φαρ ουέστ με φωτιές, καταστροφές κι ένα νεκρό."

Καταθέσεις σε 34 τράπεζες είχε ο έμπορος ναρκωτικών

Αλβανό είχε για συνεργό του ο επιχειρηματίας

Έναν επιχειρηματία από την Κέρκυρα και έναν Αλβανό από τους Αγίους Σαράντα συνέλαβαν οι άνδρες της Ασφάλειας, καθώς κατηγορούνται για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και όπλων.

Οι αστυνομικοί αξιοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν και το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσαν τον 45χρονο κερκυραίο στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 34 βιβλιάρια καταθέσεων χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί αν προέρχονται από νόμιμες δουλειές ή από την διακίνηση «σκληρών» ναρκωτικών.

Μαζί με τον επιχειρηματία συνελήφθη και ένας 26χρονος Αλβανός τον οποίο περίμενε να αποβιβαστεί από το πλοίο που εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Κέρκυρα –Άγιοι Σαράντα. Ο 28χρονος του παρέδωσε 139 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών και συνελήφθησαν αμέσως.

Στο σπίτι και το κατάστημα του 45χρονου Έλληνα, κατασχέθηκαν 340 γραμμάρια κοκαΐνης, μία ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα κοκαΐνης, έξη ναρκωτικά χάπια, ένας κάλυκας των 7,62 χιλιοστών, 2.843 ευρώ και τρία κινητά με τα οποία επικοινωνούσε για την αγορά και την πώληση των ναρκωτικών. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα "Καταθέσεις σε 34 τράπεζες είχε ο έμπορος ναρκωτικών"

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη στην οποία μετέχουν αυτή την ώρα βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις, για να εμποδίσουν τον Μουαμάρ Καντάφι από το να επιτεθεί στο λαό.

Οι ΗΠΑ έπληξαν  με 110 πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ 20 λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας, δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε από την πλευρά του: «Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες της βιαιότητας που έχει ασκήσει ο Καντάφι στο λαό του. Και αντί να εφαρμόσει την κατάπαυση του πυρός, ενέτεινε τις επιχειρήσεις. Γι’αυτό η στρατιωτική ενέργεια με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαία, νόμιμη και σωστή».
Nωρίτερα, τα γαλλικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών, πέτυχαν την καταστροφή τεσσάρων λιβυκών τεθωρακισμένων οχημάτων που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, Λοράν Τεσέρ.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε από την πλευρά του ότι στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη αύριο Κυριακή το πρωί ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Τρία υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εμπλακούν και αυτά στις επιχειρήσεις αν κριθεί αναγκαίο.

Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν χρήση των μοναδικών ικανοτήτων τους να ενισχύσουν τη ζώνη αποκλεισμού προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έβαζε σε κίνδυνο ακόμα περισσότερους πολίτες. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη.

Την άρνηση της να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εξέφρασε νωρίτερα από το Παρίσι η Άγγελα Μέρκελ ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ιταλία θα παράσχει μόνο τις επτά αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία φαίνεται να δυσανασχετεί με την γερμανική αποχή. Αντιπαράθεση υπήρξε όμως και σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΝΑΤΟ γιατί όπως είπε η Γαλλία υπάρχει μια διαφορετική ατζέντα στους κόλπους του που οδηγεί σε κωλυσιεργία. Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Δυτικών κρατών να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς σε ανακοίνωσή του  αναφέρει:  «Πολεμικές αεροπορικές δυνάμεις από μια σειρά δυτικές χώρες ξεκίνησαν στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης στις 19 Μαρτίου. Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τη στρατιωτική αυτή ενέργεια».

Αλλά και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, από το Καράκας, έκρινε ανεύθυνη την διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης, ενέργεια που, όπως είπε, αποσκοπεί μόνο στην απόκτηση του λιβυκού πετρελαίου.

Ο κ. Τσάβες εξέφρασε τη λύπη του για την στρατιωτική επέμβαση, την καταδίκασε απερίφραστα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Οι βομβαρδισμοί άρχισαν λίγες ώρες αφότου ηγέτες της Δύσης και του Αραβικού κόσμου συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συντονίσουν το σχέδιο δράσης ενάντια στον Καντάφι.
Νωρίτερα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι επιτέθηκαν στο προπύργιο των ανταρτών στη Βεγγάζη, πληροφορία που διέψευσε όμως η κυβέρνηση της Λιβύης.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 100 αεροσκάφη. Τα βρετανικά αεροσκάφη θα επιτελούν διάφορες λειτουργίες, ενώ RAF Tornadoes θα επιτίθενται σε στόχους στην ξηρά, ενώ αεροσκάφη τύπου Awacs και Sentinel R1s θα συμβάλλουν στην αναγνώριση στόχων.

Λόγω της κατάστασης στη Λιβύη,   ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ανέβαλε μέχρι την Κυριακή την προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο επίσκεψή του στη Ρωσία, για να μπορέσει να παρακολουθεί τα γεγονότα στη Λιβύη.

Πληροφορίες που φτάνουν από τη Βεγγάζη κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την περιοχή και κατευθύνονται στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το κέντρο προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών πάντως είναι σε ετοιμότητα να δεχτεί 200.000 ανθρώπους, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με μια φωνή στο θέμα της Λιβύης.













newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα "ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ"

Το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 18 χρόνων

ΔΕΙΤΕ: Σε εξέλιξη το σπάνιο φαινόμενο

Απόψε η πανσέληνος βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση που έχει βρεθεί με τη Γη τις τελευταίες δύο δεκαετίες! Παρά τις πυκνές νεφώσεις το φαινόμενο είναι ορατό και από την Ελλάδα.

Σήμερα το φεγγάρι φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% πιο φωτεινό!






newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα "Το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 18 χρόνων"

Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη

Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικάνοι. Ανταποκρίσεις του CNN και του SKY news μεταδίδουν πως αμερικανικές φρεγάτες εξαπέλυσαν 110 πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ, καταστρέφοντας 20 στόχους, την ώρα που η κρατική τηλεόραση της χώρας κάνει λόγο για βομβαρδισμό πολιτικών στόχων από τα συμμαχικά αεροσκάφη.
Οπαδοί της κυβέρνησης Καντάφι είναι μαζεμένοι στο παλάτι του, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αρχηγό της Λιβύης. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη ζωή τους, για να τον υπηρετήσουν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γαλλικού στρατού, η αεροπορία ήδη κατάφερε να έχει το πρώτο της καίριο χτύπημα σε αντίπαλο στόχο. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την καταστροφή τεσσάρων τανκς. Η ηγεσία του Γαλλικού στρατού ανακοίνωσε πως στην περιοχή, ήδη λαμβάνουν μέρος στις επιδρομές 20 αεροσκάφη. Παράλληλα, αυτή την ώρα όπως μεταδίδει το telegraph, μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-18 προσγειώνονται σε βάση της Σικελίας, η οποία θα αποτελέσει ορμητήριο των συμμάχων.
Ο ρόλος της Σούδας
Η αεροπορική βάση της Σούδας, αυτή τη στιγμή παρέχει βοήθεια στις επιχειρήσεις, αφού από κει επιβιβάζονται αμερικάνοι κομάντος σε ελικόπτερα, που έχουν ως προορισμό τη Λιβύη. Η Γαλλία ζήτησε άδεια για προσγείωση 6 αεροπλάνων Mirage, ενώ δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα βρίσκονται ήδη εκεί.
Νωρίτερα, γαλλικά αναγνωριστικά αεροσκάφη Rafale εισήλθαν στο λιβυκό εναέριο χώρο, όπως μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο γαλλική στρατιωτική πηγή. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMT-TV. Λίγη ώρα αργότερα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αναγνωριστικές πτήσεις, ωστόσο, προς το παρόν  η χώρα παρέχει μόνο τις αεροπορικές της βάσεις για την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Λιβύης αλλά ενδέχεται να συμμετάσχει και στις αεροπορικές επιδρομές αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Τα σχέδια των συμμαχικών δυνάμεων
Ήδη οι ΗΠΑ έχουν προσγειώσει σε βρετανική βάση αεροπλάνα, ενώ η Βρετανία μετακίνησε πολεμικά αεροσκάφη τύπου Tornado σε βάσεις της που βρίσκονται κοντά στη Λιβύη.
Το Κατάρ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία , ο Καναδάς και οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις, προσφέροντας αεροσκάφη τους πολεμικά και αεροπλανοφόρα.
Στην πρώτη φάση, το ζητούμενο είναι να πληγούν καίριοι στόχοι. Οι συμμαχικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να πετύχουν πλήγματα σε αεροδρόμια, ραντάρ και δρόμους ανεφοδιασμού, ενώ το ΝΑΤΟ θα αναλάβει να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση και να επιβλέπει το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη.
Μήνυμα από Ομπάμα
Κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Βραζιλία, παραχώρησαν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. Ο κ. Ομπάμα, τόνισε: «Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή αμετάκλητη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας θα ενεργήσει επειγόντως».

Το χρονικό της απόφασης
Στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη προανήγγειλε μετά από ομόφωνο ψήφισμα της έκτακτης συνόδου των ηγετών στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Καντάφι αγνόησε τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας και ουσιαστικά άναψε το "πράσινο φως" για τη στρατιωτική επέμβαση.
"Πρέπει να δράσουμε" είπε "σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη".
Δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Καντάφι αθέτησε την υπόσχεσή του για παύση του πυρός και πως πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δράση των Ηνωμένων Εθνών: «Ο Καντάφι συνεχίζει να κακοποιεί τους δικούς του ανθρώπους και για αυτό έφτασε η ώρα της άμεσης δράσης. Πρέπει να επιβάλουμε την θέληση των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη σφαγή πολιτών να συνεχιστεί».
Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το δίκτυο μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη εισήλθαν στον λιβυκό εναέριο χώρο στο πλαίσιο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από την Βεγγάζη προφανώς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν την επέλαση των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη.
Νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και τη Χίλαρι Κλίντον. Εκεί, οι όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τον καταμερισμό των ρόλων στις επιχειρήσεις.
Αποφασισμένη η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Σε δήλωση προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το πέρας της Συνόδου για την «Στήριξη προς τον λιβυκό λαό» στο Παρίσι. Ο πρωθυπουργός έκανε προς τους δημοσιογράφους την εξής δήλωση:
«Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας. Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».
Η Γερμανία αρνείται να λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδο στο Παρίδι δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.
Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.
Ανησυχία στην Κύπρο

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, γεγονός που προβληματίζει έντονα την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ένα σμήνος αεροπλάνων Τορνέϊντο, ένα μεταγωγικό C-130, καθώς και δύο πολιτικά αεροπλάνα έχουν ήδη προσγειωθεί εκεί, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα συμμετέχουν στην επιχείρηση.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βουκλής, Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε την αντίθεσή του, στο να χρησιμοποιηθεί η βάση του Ακρωτηρίου, ως ορμητήριο των επιχειρήσεων.

Newsbomb Logo
Διαβάστε Περισσότερα "Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη"

NewsIt.gr: Επιχείρηση στη Λιβύη

Διαβάστε Περισσότερα "NewsIt.gr: Επιχείρηση στη Λιβύη"

ΕΚΤΑΚΤΟ ιος στο chat του facebook



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ. Συμβαίνει τωρα....Αν σας στειλουν στο τσατ τα εξης μηνύματα:
OMG: This girl killed herself after her FATHER posted this message on her wall:

Howdy.. It will make you reevaluate what you put on your wall after seeing this.:

και ενα link ΜΗΝ το ανοιξετε. ειναι επιθεση απο virus...


news24gr
Διαβάστε Περισσότερα "ΕΚΤΑΚΤΟ ιος στο chat του facebook"

Δύο χρόνια αποκλεισμός για την Δεβετζή

Με την ποινή των δύο χρόνων αποκλεισμού τιμωρήθηκε η Πηγή Δεβετζή όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η IAAF μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.
Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου αναφέρει ότι η ποινή στην Ελληνίδα Ολυμπιονίκη επιβλήθηκε στις 23 Μαϊου του 2009 και αφορά την παράβαση της αποφυγής ελέγχου ντόπινγκ. Η ποινή της Δεβετζή έχει ισχύ μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2012 κάτι που σημαίνει ότι η Ελληνίδα αθλήτρια θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η IAAF είχε επιβάλλει σιωπηρά την τιμωρία στην Δεβετζή ξέροντας ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προτίθεται να εγκαταλείψει το στίβο. Οταν όμως στην παγκόσμια ομοσπονδία έμαθαν ότι η Δεβετζή σχεδιάζει να επιστρέψει στη δράση, αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την τιμωρία της.

O ΣΕΓΑΣ από την πλευρά του είναι ενήμερος για την υπόθεση και αναμένεται να τοποθετηθεί σύντομα.

To contra.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με την αθλήτρια του Ολυμπιακού, αλλά το κινητό της τηλέφωνο ήταν κλειστό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η μεγάλη καριέρα της Πηγής Δεβετζή φαίνεται ότι φτάνει, άδοξα είναι η αλήθεια, στο τέλος της.

contra.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Δύο χρόνια αποκλεισμός για την Δεβετζή"

Στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης...



Την έναρξη της στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά την έκτακτη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι.
Ο ίδιος είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.
Ο Σαρκοζί είπε ότι... ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι «είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό».

Πρέπει να δράσουμε- είπε- σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την «δολοφονική παράνοια» στη Λιβύη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Καντάφι μπορεί να έχει κατάπαυση του πυρός οποιαδήποτε στιγμή αφού όμως τερματιστεί η βία.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι ενωμένες στο ότι η βία στη Λιβύη πρέπει να τερματιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ότι η χώρα της δεν θα λάβει μέρος σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Καντάφι.

Τονίζεται ότι το Βερολίνο απείχε από την ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το "πράσινο φως" για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Λιβύη.

Ωστόσο, η Μέρκελ τόνισε ότι η κυβέρνησή της παραχώρησε γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS για να αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αντικαθιστώντας τα αμερικανικά που θα αναλάβουν την ίδια δράση στη Λιβύη.

Διεθνείς διαβουλεύσεις πριν την απόφαση

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν αρχικά οι τρεις τους. Στη συνέχεια συναντήθηκαν μαζί με τους άραβες ηγέτες, με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Ένωσης, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεφαλής ευρωπαϊκών χωρών για να προετοιμάσουν το σχέδιο δράσης με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές που πρόσκεινται στις συνομιλίες στο Παρίσι ανακοίνωσαν πριν τη σύσκεψη ότι η στρατιωτική επέμβαση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της έκτακτης διεθνούς συνόδου, με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον Καναδά να μετέχουν στην πρώτη φάση τους και τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες στη δεύτερη φάση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καναδά δήλωσε ότι συμφωνεί με την ιδέα της ανάληψης άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, αλλά χρειάζεται δύο ημέρες για να προετοιμάσει τα μαχητικά του αεροσκάφη για μία επιχείρηση.

Νωρίτερα συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για τον τρόπο συμμετοχής της 28μελούς Συμμαχίας στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά δεν έλαβαν κάποια απόφαση.

«Οι διεθνείς δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στη Λιβύη και θα μετανιώσουν εάν αναμιχθούν στις εσωτερικές της υποθέσεις», διεμήνυσε ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στους ηγέτες της Δύσης, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου Κορυφής στο Παρίσι.

«Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση» αναφέρει ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, ενώ σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι «ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους».

skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης..."

Η ανεργία θεριεύει – Η κυβέρνηση κοιτάζει

Η ανεργία θεριεύει – Η κυβέρνηση κοιτάζει


Μέσα στην γενικότερη παραζάλη, που έχει κατακυριεύσει την κοινωνία αλλά και το πολύ κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό σύστημα, έχουμε κάνει μεγάλο λάθος στις προτεραιότητες μας. Ακόμα κι εμείς οι δημοσιογράφοι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα αιτήματα συγκροτημένων συντεχνιών,  και οργανωμένων συμφερόντων που διαθέτουν ισχυρή φωνή κι αγνοούμε εκείνους που έχουν πραγματικό πρόβλημα, που πολύ φοβόμαστε ότι τους προσεχείς μήνες θα γίνει εκρηκτικό και θα οδηγήσει την κοινωνία μας σε πραγματικά αδιέξοδα. Κι αυτό, φυσικά, είναι οι άνεργοι. Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία, που δείχνουν ότι η ανεργία έχει φθάσει στο 14,8% στο τέλος του 2010. Κι είναι προφανές ότι η πρόβλεψη, που είχε κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, όταν ήταν υπουργός Εργασίας, πως η ανεργία θα φθάσει στο 20%, όχι μόνον φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί μέσα στο 2011 αλλά, ενδεχομένως, θα ξεφύγει. Και θα ξεπεράσει ακόμα και το 20%.
Το δυστύχημα είναι ότι ο άνεργος, ο άνθρωπος, που βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας, δεν έχει καθόλου μα καθόλου εισόδημα. Ο μισθωτός στο Δημόσιο, ο εργαζόμενος στις ΔΕΚΟ, ακόμα κι ο συνταξιούχος, παρά τις όποιες μειώσεις γίνονται στις αποδοχές του, διατηρεί κάποιο εισόδημα. Ο άνεργος δεν έχει τίποτα. Και το χειρότερο: Χάνει και τον αυτοσεβασμό του. Οδηγείται στο περιθώριο, στην κατάθλιψη αλλά και στην απελπισία, που πάντοτε είναι πολύ μα πολύ κακός σύμβουλος.
Δυστυχώς, η ανεργία συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη εγκληματικότητα,  με το μεταναστευτικό, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, που αναδεικνύεται σε έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό, με απρόβλεπτες διαστάσεις για την διάρθρωση και την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος. Κι είναι προφανές ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ούτε με ευχολόγια πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών. Δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αν δεν υπάρξει προηγουμένως παραγωγή πλούτου στη χώρα, κάτι, που αυτή την στιγμή δεν συμβαίνει. Και για να υπάρξει παραγωγή πλούτου θα έπρεπε προηγουμένως να εξασφαλίσει η οικονομία μας τα μέσα για να προσελκύσει επενδύσεις από ημεδαπούς, αλλά κυρίως από αλλοδαπούς.
Πώς, όμως, μπορεί αυτό να γίνει εφικτό σε μια χώρα, όπου ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών αλλάζει το φορολογικό πλαίσιο από μήνα σε μήνα, όπου ο κάθε υποψήφιος επενδυτής πρέπει να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά του Δημοσίου, που για να αδειοδοτηθεί θα πρέπει να «λαδώσει» από τον κλητήρα μέχρι τον γενικό διευθυντή του αρμόδιου υπουργείου, που ακόμα κι αν τα καταφέρει, θα απειλείται καθημερινά από τους αποκλεισμούς του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, των συνδικαλιστών κοκ.
Σε αυτό το ασφυκτικό και ταυτόχρονα αρνητικό για την επιχειρηματική δραστηριότητα περιβάλλον, επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν. Κι όσο επενδύσεις δεν θα γίνονται, τόσο θα αυξάνονται τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας και τόσο η κυβέρνηση θα παραπαίει. Με αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν είναι μέσα στις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, οι εκλογές, θα γίνουν τους προσεχείς μήνες αναγκαστικά. Γιατί η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στο εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον, που πλέον διαμορφώνεται στην οικονομία και στην κοινωνία.

aixmi.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Η ανεργία θεριεύει – Η κυβέρνηση κοιτάζει"

Ασελγώντας στην οδική ασφάλεια

Ασελγώντας στην οδική ασφάλεια


Κάθε χρόνο συμβαίνουν στην Ελλάδα περίπου 15.000 ατυχήματα με 1.450 νεκρούς και 18.500 τραυματίες. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που συνοδεύεται από τεράστιο κόστος, για την ελληνική οικονομία. Παρ’ολα αυτά, τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια, από τότε δηλαδή που επέστρεψα νέος εξειδικευμένος συγκοινωνιολόγος στην Ελλάδα, ειδικοί και μή ασελγούν επί της οδικής ασφάλειας.
Στην διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων:
- Έχω κουραστεί να ακούω πολύπλοκες αναλύσεις με έντονες συνιστώσες λαϊκισμού χωρίς εφαρμόσιμες προτάσεις.
- Έχω κουραστεί να βλέπω πολυπράγμονες κατά δήλωση ειδικούς να διεκτραγωδούν αστοχοπροσδιόριστα την κατάσταση ανασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους.
- Έχω κουραστεί να διαβάζω επαναλαμβανόμενα άρθρα στα ΜΜΕ για τον «Μολώχ της ασφάλτου» που «εξαφανίζει μια κωμόπολη κάθε χρόνο» (αγαπημένες εκφράσεις των αρθρογράφων), άρθρα που αποτελούν εύκολη «δημοσιογραφική ύλη», ιδίως μετά από μεγάλες εξόδους.
- Έχω κουραστεί να διαπιστώνω την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια, από ανθρώπους με μοναδικό στόχο την προβολή.
- Έχω κουραστεί να παρακολουθώ πανελλήνια συνέδρια με τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται περιοδικά αλλά δεν εφαρμόζονται ποτέ, από τους πολιτικούς προϊσταμένους, που δηλώνουν ότι ανυπομονούν να υιοθετήσουν τα σχετικά συμπεράσματα.
- Έχω κουραστεί να ακούω τους αρμόδιους υπουργούς να ανακοινώνουν χωρίς προετοιμασία Σχέδια Βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που θα μειώσουν κατά 50% τον αριθμό των ατυχημάτων, και να τα βλέπω να αποτυγχάνουν.
- Έχω κουραστεί να βλέπω επαγγελματικά επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους, ερευνητικά ινστιτούτα και ΑΕΙ – εσχάτως και δήθεν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς – να διαγκωνίζονται για την διεκδίκηση του μονοπωλίου να προσδιορίζουν – με το αζημίωτο – «τις λύσεις», λύσεις που έχουν διατυπωθεί δέκα τουλάχιστον χρόνια πριν.
Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να ψάχνουμε δήθεν σήμερα να βρούμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των οδικών ατυχημάτων. Έχουν συστηματικά και αναλυτικά καταγραφεί στα Στρατηγικά Σχέδια Οδικής Ασφάλειας που έχουν από καιρό εκπονηθεί.
Το βασικό πρόβλημα για την αποτυχία στον Τομέα αυτό, που μας κρατά παρά την σχετική πρόσφατη μείωση των ατυχημάτων στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, είναι η έλλειψη συντονισμού. Οι απαιτούμενες δράσεις αποτελούν περισσότερο ή λιγότερο αρμοδιότητα:
- του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
- του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
- του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
- του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- των 13 Περιφερειών
- των 325 Δήμων.
Οι περισσότερες προσπάθειες για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας από όλους αυτούς τους φορείς είναι – αναπόφευκτα – αποσπασματικές και συχνά ικανοποιούν επικοινωνιακές μόνον ανάγκες τους.
Ο συντονισμός των φορέων αυτών στο πλαίσιο συστηματικής εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οδικής ασφάλειας θα γίνει μόνον – επιμένω μόνον – αν συσταθεί Γενική Γραμματεία Οδικής Ασφάλειας που θα είναι υπεύθυνη για:
- Την υιοθέτηση συγκεκριμένης Εθνικής Πολιτικής Οδικής Ασφάλειας μετά από εισήγηση στη σχετική Κυβερνητική Επιτροπή και τον προσδιορισμό ποσοτικοποιημένων στόχων σε επίπεδο έτους, τριετίας και πενταετίας.
- Τον προσδιορισμό των απαιτούμενων ενεργειών ανά φορέα και την ιεράρχηση της εφαρμογής τους με κατανομή των απαιτούμενων κονδυλίων από τον συνολικό προϋπολογισμό για την οδική ασφάλεια.
- Την ετήσια αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εφαρμοζόμενων μέτρων, την αναπροσαρμογή των στόχων και την δημοσίευση δεικτών παρακολούθησης του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Γραμματείας αυτής θα «λογοδοτεί» ετησίως στη Βουλή για την επίτευξη των στόχων και θα είναι ο βασικός υπεύθυνος για την πορεία του αριθμού των οδικών ατυχημάτων.
Ας σταματήσουμε λοιπόν να ασελγούμε στην οδική ασφάλεια. Οι λύσεις είναι διατυπωμένες από καιρό. Έχουν ήδη εφαρμοστεί σε όλες τις «πολιτισμένες» χώρες της Ευρώπης. Σταματήστε τις βαρύγδουπες δηλώσεις και εφαρμόστε αυτές τις λύσεις άμεσα. Και μη ξεχνάτε ότι πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, που είναι δυνατόν να σωθούν.

aixmi.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Ασελγώντας στην οδική ασφάλεια"

Eκεί «γκαμάν» και εδώ «μας γαμάν»

Eκεί «γκαμάν» και εδώ «μας γαμάν»


Ο καταστρεπτικός σεισμός της Ιαπωνίας ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιό δραματικό τρόπο τον χαρακτηρισμό του πλανήτη μας ως παγκόσμιου χωριού και να αναδείξει, για μια ακόμα φορά, το πώς το πέταγμα μιας «κίτρινης» πεταλούδας στην μια άκρη του κόσμου μπορεί να επιφέρει χάος στις «λευκές» γειτονιές του δικού μας μαχαλά!   Ήρθε, όμως, και για να κομίσει σύγκριση. Όπως το έθεσε, άλλωστε, και ο  Tocqueville: » χωρίς συγκρίσεις το πνεύμα δεν ξέρει πώς να προχωρήσει». Και η σύγκριση με τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αποκαλύπτει απλά το μη περαιτέρω του πνεύματος της δικής μας χώρας.
Το «γκαμάν», μια απο τις βασικές αρετές της ιαπωνικής κουλτούρας, δηλωτική της υπομονής αλλά και της επιμονής των βραχύσωμων αυτών «διαόλων» της Απω Ανατολής, μπροστά στις κάθε είδους αντιξοότητες της ζωής, αντιπαραβάλλεται ασυναίσθητα και δίχως δεύτερη σκέψη με το «εδώ μας γαμάν» του μεσογειακού μας ταπεραμέντου. Δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται αντιμέτωποι και οι συγκρίσεις θλίβουν. Απο την μία η σκληρή δουλειά, η έμφαση στην κοινότητα και την κοινωνική συνοχή, η αφοσίωση, η πειθαρχία και το καθήκον, αξίες που θα επιτρέψουν στην μεγάλη αυτή χώρα να διαχειριστεί μια ακόμα βιβλική καταστροφή και να ορθοποδήσει. Και απο την άλλη ο ωχαδερφισμός, η μιζέρια, η μοιρολατρία και κυρίως η μόνιμη επωδός όλων μας για το εξακολουθητικό «μας γαμάν». Οι άλλοι πάντα. Αυτοί ευθύνονται για την κακοδαιμονία μας και αυτούς μεταχειριζόμαστε τόσα χρόνια ως βολικούς αποδιοπομπαίους τράγους μιας λοιμικής κατάστασης που δεν λέει να αλλάξει.
Από συστάσεως , άλλωστε, του νεοελληνικού κράτους έως και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘70 η ελληνική πολιτική περιστρεφόταν νωχελικά γύρω από το μανιχαϊστικό δίπολο, υπεύθυνη κοινοβουλευτική κυβέρνηση- ανεύθυνος βασιλιάς. Ο θεσμός της βασιλείας αποτέλεσε για πάνω από έναν αιώνα τον απαραίτητο δίαυλο εκτόνωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και τον βασικότερο μηχανισμό ανακύκλωσης της πολιτικής αυταρέσκειας. Για όλες τις αστοχίες και τις συμφορές ευθυνόταν ο βασιλιάς και η τρισκατάρατη καμαρίλα του, ενώ για όλες τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα του έθνους, υπεύθυνοι ήταν οι εκάστοτε κοινοβουλευτικοί μας άρχοντες.
Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην με την γκαθίδρυση της περιβόητης προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας και μαζί του αλλάζει και η αμφίεση των πάντα απαραίτητων τράγων. Αγορές, καπιταλισμός, Μέρκελ, αμερικανικά συμφέροντα. Ιδού κύριοι οι νέοι τράγοι σας. Καλή χώνεψη. Και τσιμουδιά για το διά ταύτα. Για το ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν παράγουμε απολύτως τίποτα φταίνε οι αγορές που μας δανείζανε. Για τό ότι το ελληνικό επιχειρείν όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας συρφετός κρατικοδίαιτων μεσαζόντων φταίει ο τρισκατάρατος καπιταλισμός. Για το ότι το παίζαμε όλα αυτά τα χρόνια greek kamaki με τα λεφτά των Ευρωπαίων φταίει η Μέρκελ. Για το ότι δεν καταφεραμε όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο της προκοπής και για το ότι οι «βάρβαροι» ξένοι κομίζουν στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι το » εδώ ΜΙΤ και Χάρβαρντ» και εμείς αντιπροτείνουμε ακόμα το » εδώ Πολυτεχνείο» , μας φταίνε οι μισητοί αμερικανοί……
Μια χώρα κατεστραμμένη και ισοπεδωμένη απο την οργή της φύσης  θα κατορθώσει και πάλι να αναγεννηθεί απο τις στάχτες της, βασισμένη στην σκληρή δουλειά και την επιμονή των πολιτών της. Και εδώ; Συντεχνίες στους δρόμους να διαδηλώνουν για τα προκλητικά προνόμια που κόβονται. Συνδικαλιστές, ευάριθμων ενσήμων πραγματικής εργασίας, να κλείνουν ορυχεία λές και η επιχείρηση στην οποία εργάζονται είναι το τσιφλίκι του μπαμπά τους. Υπουργεία να τελούν σε πλήρη σύγχυση για το τί πρέπει να κάνουν, ανήμπορα να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για το απαραίτητο των αποφάσεων τους.
Περιφερόμενοι κλακαδόροι της διαχρονικής κομματικης ευτέλειας να μοιράζουν δεξιά και αριστερά χρίσματα και αξιώματα, χωρίς κανέναν απολύτως αξιολογικό μηχανισμό. Ιεροκήρυκες του φαιδρού προοδευτισμού να διαδηλώνουν καθημερινά την αλληλεγγύη τους στους λαθρομετανάστες και κανείς να μην αρθρώνει έστω και μια λέξη συμπαράστασης για τους χιλιάδες λαθρεπιβάτες αυτής της δύσμοιρης χώρας. Και ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να χτίσει όραμα και να δώσει προοπτική.Ο ορισμός της απόλυτης παρακμής. Αλλά είπαμε. Για το ότι «μας γαμάν» φταίνε πάντα οι άλλοι. Ποτέ εμείς. Με τις υγείες μας. λοιπόν…

aixmi.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Eκεί «γκαμάν» και εδώ «μας γαμάν»"

Βρώμικες μπίζνες στο Νέο Ψυχικό



Υποτίθεται ότι ο Καλλικράτης έγινε για να ενισχυθεί η διαφάνεια στους δήμους (αυτό ήταν το μόνο επιχείρημα “υπέρ”), όπου όντως υπήρχε πρόβλημα κακοδιαχείρισης και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Ένα τέτοιο κρούσμα φαίνεται ότι είναι και η υπόθεση “φιλέτου” στο Νέο Ψυχικό όπου πρώην πολιτικός φέρεται να ζητούσε μεγάλα ποσά για να το “προωθήσει” σε ιδιώτες παρ’ όλο που το εν λόγω οικόπεδο ηταν δεσμευμένο από τον δήμο! Αυτά βεβαίως γινόντουσαν ερήμην του πρώην δημάρχου, αφού το κύκλωμα δρούσε από τα χαμηλά.
Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες υπάρχουν στοιχεία – φωτιά που αποδεικνύουν τον ρόλο του πρώην πολιτικού και είναι θέμα χρόνου η εξάρθρωση της υπόθεσης.
Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να διαλευκανθούν απλά εάν υπάρξει η πολιτική βούληση. Αρκεί ένας έλεγχος στις “χαμένες” υποθέσεις της αυτοδιοίκησης από τις οποίες ιδιώτες βρέθηκαν με οικόπεδα φιλέτα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Να θυμίσουμε εδώ και το πως “γλίτωσε” τα φιλέτα της ΧΡΩΠΕΙ ο Μιχαλολιάκος που τις πρώτες ημέρες του ως δήμαρχος Πειραιά κατάφερε και πέτυχε επέκταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικής άδειας για τον χώρο, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της προηγούμενης!

newsit
Διαβάστε Περισσότερα "Βρώμικες μπίζνες στο Νέο Ψυχικό"

Ικανοποίηση αλλά και αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Σχολείων στην Ευρυτανία



Με 1.056 σχολεία λιγότερα, τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται, θα βρει η επόμενη σχολική χρονιά εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σύμφωνα με τον νέο σχολικό χάρτη της χώρας που ανακοινώθηκε τη περασμένη Δευτέρα το πρωί από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των συγχωνεύσεων - καταργήσεων χαρακτηρίζεται έκπληξη, καθώς συγχωνεύονται συνολικά 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 νέα, από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 1.523 σχολεία και προκύπτουν 672 νέα σχολεία. Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνενώνονται 410 σχολεία και προκύπτουν 205 νέα συγκροτήματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάντως, θα διατηρηθεί το πλαφόν των 25 μαθητών ανά τάξη, με μια προσαύξηση 10% μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται εξάλλου ότι τα κριτήρια για τις συνενώσεις των σχολείων είναι αποκλειστικά παιδαγωγικά. «Το υπουργείο αλλάζει το σχολικό χάρτη της χώρας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας στη δημόσια εκπαίδευση» αναφέρεται. «Δημιουργούνται σχολεία που εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές αλλά και τον απαραίτητο αριθμό μαθητών ώστε να λειτουργούν παιδαγωγικά και να εφαρμόζουν άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα».
Ακόμη όπως ανακοίνωσε
το υπουργείο Παιδείας:
- Δημιουργούνται 6/θεσια και 12/θεσια δημοτικά σχολεία εκεί όπου οι μαθητικές ανάγκες το υπαγόρευαν.
- Ιδρύονται σχολεία, ακολουθώντας τα δημογραφικά στοιχεία του μαθητικού δυναμικού, με βασική προτεραιότητα το μαθητή και τις ανάγκες της τάξης.
- Στα μεγάλα αστικά κέντρα -της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- οι συνενώσεις αφορούν κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία, ενώ στην περιφέρεια δίνεται έμφαση στις συνενώσεις ολιγοθέσιων σχολείων, μόνο εκεί όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
- Οι συνενώσεις δεν επιφέρουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα πέραν του μέχρι σήμερα επιτρεπτού. Αντίθετα στα συνενωμένα σχολεία υπάρχει κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνά τα 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και τα 25 + 10% στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
- Οι συνενώσεις δεν οδηγούν σε υπερμεγέθη σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα υπό συνένωση σχολεία δεν ξεπερνά τα 400 παιδιά. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις -6 πανελλαδικώς- σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου τα σχολεία που προκύπτουν από τις συνενώσεις, έχουν αριθμό μαθητών από 400 και άνω, αλλά χωρίς να ξεπερνούν τους 500.
Αναλυτικά οι συνενώσεις:
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
1523 σχολικές μονάδες σε 672. Από αυτές
- 169 Μονοθέσια, Διθέσια και Τριθέσια
- 98 ήταν ήδη σε αναστολή λειτουργίας
- 8 χωρίς μαθητές
Από τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκύπτουν:
- 120 νέα 6/θέσια και
- 61 νέα 12/θέσια σχολεία
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
410 σχολικές μονάδες σε 205.
Σ' αυτές:
- το 30% των Γυμνασίων είχαν μαθητικό δυναμικό μικρότερο από 35 μαθητές
- πάνω από το 50% των Γενικών Λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις
- ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι (για τη σχολική χρονιά 2010-2011) ήταν στο ένα δέκατο περίπου ενώ παλαιότερα ο νόμος έμενε εν μέρει ανενεργός, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις συνενώσεων - ιδρύσεων σχολικών μονάδων ανακαλούνταν.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Συνενώσεις- Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 - Παραμένει ως έχει το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου- Ποια Σχολεία συνενώνονται
Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το 1/Θ Δημ. Σχολ. Τοπολιάνων θα συνενωθεί με το 2/Θ Δημ. Σχολ. Καστρακίου Βαλαώρας και θα φέρει την ονομασία 2/Θ Δημ. Σχολ. Καστρακίου Βαλαώρας . Επίσης θα συνενωθεί το 1/Θ Δημ. Σχολ. Ν. Αργυρίου με το 1/Θ Δημ. Σχολ. Δαφνούλας στο 1/Θ Δημ. Σχολ. Δαφνούλας και το 1/Θ Δημ. Σχολ.Κέδρων με το 2/Θ Δημ. Σχολ. Ραπτόπουλου σε 2/Θ Δημ. Σχολ. Ραπτόπουλου. Όπως προείπαμε και είχαμε γράψει και σε προηγούμενο φύλλο μας, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, που έχει τώρα 10 παιδιά παραμένει ως έχει.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Καρπενήσι, 14 Φεβρουαρίου 2011
ΑΠ 1529
Υφυπουργό Παιδείας
Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
Αφού ενημερώθηκα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας σχετικά με την επιστολής σας με αριθμό πρωτοκόλλου 11136/Δ4 και θέμα «Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012», θα επιθυμούσα να σας εκφράσω τη θέση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.
Ο νέος Δήμος Καρπενησίου αποτελείται από πολλά μικρά ορεινά χωριά, αρκετά εκ των οποίων είναι απομακρυσμένα από την πρωτεύουσα αλλά και από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του. Το οδικό δίκτυο σε πολλές περιπτώσεις είναι στοιχειώδες, ενώ συχνά, κατά τους χειμερινούς μήνες, η μετακίνηση των κατοίκων καθίσταται προβληματική λόγω των καιρικών συνθηκών.
Τα παιδιά που διαμένουν μόνιμα στα μικρότερα χωριά του Δήμου μας ήδη αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγαλύτερα χωριά προκειμένου να πάνε σχολείο, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις.
Εφόσον πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συνένωση σχολικών μονάδων, οι μαθητές θα διανύουν ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις προκειμένου να φτάνουν καθημερινά στο σχολείο τους. Η διαδρομή δε, θα ξεπερνά κατά πολύ τη μισή ώρα ή ακόμη και τα ¾ αυτής (που το Υπουργείο έχει θέσει ως όριο).
Στις μέρες μας, που όλοι εμείς αναζητούμε κίνητρα για να παραμείνουν οι δημότες στα χωριά μας και προσπαθούμε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την εκροή ανθρώπινου δυναμικού προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, η διατήρηση των ήδη υπαρχουσών σχολικών μονάδων κρίνεται αναγκαία για τη βιωσιμότητα των περιοχών αυτών.
Είμαι βέβαιος ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τη θέση του Δήμου Καρπενησίου, στη διαμόρφωση της τελικής σας απόφαση.
Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να σας προσκαλέσω οποιαδήποτε στιγμή σας το επιτρέπει το πρόγραμμα σας, να μας επισκεφτείτε το Καρπενήσι.
Με εκτίμηση,
Κώστας Μπακογιάννης
Δήμαρχος Καρπενησίου


Καμία συνένωση – κατάργηση σχολείων στο Νέο Δήμο Καρπενησίου
Η Δημοτική Αρχή εκφράζει την ικανοποίηση της για τη διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων του νέου Δήμου Καρπενησίου.
Όλα τα σχολεία του νέου Δήμου Καρπενησίου, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια τόσο των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, όσο και της Δημοτικής Αρχής, θα παραμείνουν ανοιχτά.
Προκειμένου δε, να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των σχολικών μας μονάδων, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, απέστειλε επιστολή, την 14η Φεβρουαρίου 2011, στην Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία εξηγούσε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να επέλθει καμία συνένωση στα σχολεία του Δήμου.
«Το αποτέλεσμα δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης δικαίωσε τις προσπάθειες μας. Αποδείξαμε ότι όλοι μαζί, με συντονισμένες ενέργειες, στοχευμένες δράσεις και συνεργασία μπορούμε να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε τις πιο συμφέρουσες, για τον τόπο μας και τους κατοίκους του, λύσεις».
Αντιδράσεις από το Δήμο Αγράφων
Αντίθετα αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Υπουργού Παιδείας για τη συγχώνευση τριών σχολείων στο Δήμο Αγράφων.
Τόσο ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης και το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και οι κάτοικοι των περιοχών, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, για τη λάθος αυτή απόφαση, όπως την χαρακτήρισαν και ζητούν να αναιρεθεί, καθώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Δήμος Αγράφων είναι ένας ορεινός δήμος, με άσχημο οδικό δίκτυο, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, οι οποίες δυσκολεύουν τη μετακίνηση των κατοίκων από περιοχή σε περιοχή.
Όπως προαναφέρουμε στο ρεπορτάζ, τα μοναδικά δημοτικά σχολεία που συγχωνεύονται στο Νομό Ευρυτανίας, ανήκουν στο Δήμο Αγράφων και είναι τα εξής: Νέου Αργυρίου με το Δημ. Σχολείο Δαφνούλας, Κέδρων με το Ραπτόπουλο και Τοπολιάνων με το Καστράκι Βελαώρας.
Με βάση τη σχετική απόφαση του Υπουργείου, οι μαθητές από τα Κέδρα θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 32 χλμ για να πηγαινοέρχονται στο Ραπτόπουλο, και ειδικά το χειμώνα αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Αντιδράσεις έχουμε και για το Δημοτικό Σχολείο Τοπολιάνων καθότι αυτή τη στιγμή έχει 7 μαθητές, ενώ στο χωριό υπάρχουν κι άλλα παιδιά που με τη νέα σχολική χρονιά θα καθίσουν στα θρανία. Εδώ θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Τοπολιάνων είναι σε άριστη κατάσταση και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει και περισσότερα παιδιά απ΄ ότι πηγαίνουν σήμερα.
Όσον αφορά το Δημοτικό Σχολείο Νέου Αργυρίου, εδώ θα λέγαμε ότι οι κάτοικοι θα αποδεχτούν την συνένωση καθώς Ν. Αργύρι και Δαφνούλα είναι μια κοινότητα.
Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μεταφορά των μαθητών είναι πολύ δαπανηρή και με το δεδομένο ότι ο "Καλλικράτης", προβλέπει από το επόμενο σχολικό έτος η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται με ευθύνη των δήμων, η μετακίνηση των μαθητών θα είναι δύσκολη και από πλευράς οικονομικής καθότι οι ήδη οικονομικά προβληματικοί Δήμοι, όπως είναι και ο Δήμος Αγράφων, δεν θα μπορέσουν να επιφορτιστούν μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 12 μ. στο Κερασοχώρι.
Διαβάστε Περισσότερα "Ικανοποίηση αλλά και αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις Σχολείων στην Ευρυτανία"

Υψηλού επιπέδου οι αγώνες Αλπικού ΣΚΙ στο Βελούχι



Στις 12-13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι στις κατηγορίες Παίδες 1 - Κορασίδες 1 (1998-1999) στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου, με τη συμμετοχή 20 συλλόγων και 110 μικρών αθλητών. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρπενησίου, με την βοήθεια του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου, οργάνωσε ένα Πρωτάθλημα που θα ζήλευαν πολλοί. Ο καιρός ηλιόλουστος, η ποιότητα χιονιού άψογη και το πρόγραμμα διεξήχθη χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Προπονητές, αθλητές και γονείς έφυγαν ευχαριστημένοι, με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ο Ε.Ο.Σ Καρπενησίου συμμετείχε με οκτώ αθλητές και μία αθλήτρια: Αντωνίου Παναγιώτης, Κατής Ιωάννης, Μπάρκας Γιώργος, Γιόγιος Γιώργος, Γαλανός Ιωάννης, Ρεσίτης Στέλιος, Καραγκούνης Νίκος, Κολοκώτσιος Σπύρος, Ανδρεάκη Φωτεινή. Οι αθλητές συνοδεύτηκαν από την προπονήτρια τους Γουβιανάκη Άννυ.
Το Σάββατο 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης SL. Στην κατηγορία των αγοριών 1ος πανελληνιονίκης αναδείχθηκε ο Αλεξάντροβ Αλέξανδρος από το σύλλογο της Νάουσας, 2ος παν/κης ο Ιπλικτσόγλου Νικόλαος από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης και 3ος παν/κης ο Μάντσιος Βασίλης από το σύλλογο της Νάουσας.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του αθλητή μας Αντωνίου Παναγιώτη ο οποίος κατέκτησε την 4η παν/νια θέση. Επίσης από τους αθλητές του συλλόγου μας ο Κατής Ιωάννης κατέκτησε την 25η θέση, ο Καραγκούνης Νίκος την 32η θέση, ο Ρεσίτης Στέλιος την 35η θέση και ο Γαλανός Γιάννης την 37η θέση.
Στην κατηγορία των κοριτσιών 1η παν/κης αναδείχθηκε η Τζιούφα Κατερίνα από τον σύλλογο των Γρεβενών, 2η παν/κης η Ευαγγελοπούλου Μαρία από τον σύλλογο του Βόλου και 3η παν/κης η Τζαλίλη Μαρία από το σύλλογο της Νάουσας. Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της αθλήτριάς μας Ανδρεάκη Φωτεινής που κατέκτησε την 13η θέση.
Την Κυριακή 13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το αγώνισμα της γιγαντιαίας κατάβασης GS. Στην κατηγορία των αγοριών 1ος παν/κης αναδείχθηκε ο Καπνάς Δημήτρης από το σύλλογο της Θεσσαλονίκης, 2ος παν/κης ο Ιπλικτσόγλου Νίκος από το σύλλογο της Θεσσαλονίκης και 3ος παν/κης ο Μάντσιος Βασίλης από το σύλλογο της Νάουσας.
Στην 5η παν/νια θέση τερμάτισε ο αθλητής μας Αντωνίου Παναγιώτης. Επίσης στην 30η θέση κατετάγει ο Κατής Γιάννης, στην 43η ο Γιόγιος Γιώργος, στην 44η ο Μπάρκας Γιώργος, στην 52η ο Γαλανός Γιάννης, στην 53η ο Κολοκώτσιος Σπύρος, στην 55η ο Ρεσίτης Στέλιος και στην 56η ο Καραγκούνης Νίκος.
Στην κατηγορία των κοριτσιών 1η παν/κης αναδείχθηκε η Μάντσιου Αναστασία από το σύλλογο της Νάουσας, 2η παν/κης η Ντίλγουορθ Λουσίντα από το σύλλογο της Αράχωβας και 3η παν/κης η Μαρμαρέλλη Φανή από το σύλλογο των Σερρών. Τέλος στην 25η θέση κατετάγει η αθλήτρια μας Ανδρεάκη Φωτεινή.
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα παιδιά που στάθηκαν αξιοπρεπώς, σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Συγχαρητήρια ακόμη θα πρέπει να δώσουμε σε όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση του αγώνα: Ελληνική Ομοσπονδία Χιονοδρομίας, τα μέλη του Δ.Σ. ΕΟΣ Καρπενησίου, τους κριτές, την διοίκηση και τους εργαζόμενους του χιονοδρομικού κέντρου, το Ε.Κ.Α.Β. και τους γονείς των παιδιών.
Ακόμη πρέπει να προσθέσουμε την πολύ σημαντική οικονομική βοήθεια των χορηγών που συνέβαλαν στην άριστη διοργάνωση των αγώνων: , Επιχειρήσεις Παπαϊωάννου Κώστα, Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, Hotel Εlvetia, Ενοικιαζόμενα δωμάτια Μαριάννας Λάππα, & Ευρυτανικός Τύπος. Τέλος να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου Ko Καραγιάννη Παν. για τα πολύ ωραία δώρα που δόθηκαν στους νικητές των αγώνων.
Οι Π.Α.Χ καταβάσεων συνεχίζονται στις 19 & 20 Μαρτίου για την κατηγορία Π2-Κ2 (1996-1997) στο Χιονοδρομικό κέντρο Βίτσι της Καστοριάς.
Διαβάστε Περισσότερα "Υψηλού επιπέδου οι αγώνες Αλπικού ΣΚΙ στο Βελούχι"

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ 15 ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ...

Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Παραμένουν σε ισχύ όλα τα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία θα μελετηθούν για κάθε ένα ξεχωριστά τα περιθώρια αναμόρφωσής τους, ανεξάρτητα όμως από το προωθούμενο ενιαίο μισθολόγιο. Φρένο στα σενάρια περί κατάργησης των ειδικών μισθολογίων...
έβαλε με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενιαίου μισθολογίου δεν θα θιγούν οι ειδικοί αυτοί κλάδοι δημοσίων υπαλλήλων, πρόκειται για περισσότερους από 285.000. Τη διαβεβαίωση πως δεν θα καταργηθούν τα 15 ειδικά μισθολόγια που διέπουν, μεταξύ άλλων, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε δώσει προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές για το νέο μισθολόγιο.

Για τους στρατιωτικούς
Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε προχθές και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης επιχειρώντας, ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Ραγκούση, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στους κόλπους των στρατιωτικών ενόψει του νέου μισθολογίου.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα δεν αφορά και δεν θίγει το ειδικό μισθολογικό καθεστώς που ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει στις Ενοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση από τα ισχύοντα και δεν πρόκειται στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου να εξαιρεθεί κανένας υπάλληλος που σήμερα εντάσσεται στα ειδικά καθεστώτα.

«Στο στρατιωτικό μισθολόγιο περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν τη στρατιωτική ιδιότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα και την εξειδίκευσή τους, δεδομένου ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού καθώς και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από αυτή, είναι ίδιες και μοναδικές για όλους τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων», ήταν η διευκρίνιση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν πως η λογική αυτή θα ισχύσει για όλα τα ειδικά μισθολόγια. Οπως επεσήμαιναν, βασική αρχή του νέου ενιαίου μισθολογίου παραμένει η κατοχύρωση ίσης αμοιβής για δουλειά ίσης αξίας. Ωστόσο, αναφερόταν πως η αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει ισοπεδωτικά και να μην εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το αντικείμενο και την ευθύνη κάθε εργασίας.

Σημειώνεται ότι σε κάθε ειδικό μισθολόγιο, πέραν των αμοιβών που καθορίζονται μεμονωμένα, προβλέπεται και μία σειρά ειδικών ρυθμίσεων και επιδομάτων ειδικών συνθηκών εργασίας. Για παράδειγμα, οι γιατροί του ΕΣΥ λαμβάνουν επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, οι στρατιωτικοί επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ παίρνουν επίδομα διδακτικής προετοιμασίας και ερευνητικό επίδομα.

Θα επανεξεταστούν
Τα ειδικά μισθολόγια θα μπουν στο μικροσκόπιο των συναρμόδιων υπουργείων μετά την ολοκλήρωση της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμόρφωσής τους. Στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθεί και η πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες με τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Στόχος είναι να μην εξομοιωθούν με τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά θα επιχειρηθεί να επικρατήσει κοινή λογική αμοιβών για αντίστοιχες ειδικότητες. Ετσι, για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός με ειδικότητα οικονομολόγου θα διέπεται από το ειδικό μισθολογικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά οι αμοιβές του δεν θα πρέπει να υπολείπονται κατά πολύ εκείνων που θα λαμβάνουν οι οικονομολόγοι του Δημοσίου βάσει του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Σε κάθε περίπτωση, έχει επισημανθεί από το υπουργείο Εσωτερικών πως οι όποιες παρεμβάσεις, τόσο για το νέο, ενιαίο μισθολόγιο όσο και για τα ειδικά μισθολόγια, δεν αποσκοπούν στην περικοπή του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Η μείωση των δαπανών θα προκύψει, όπως αποτυπώνεται και σε σχετική μελέτη, από πολιτικές που ήδη ακολουθούνται όπως είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο.
Διαβάστε Περισσότερα "ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ 15 ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ..."

ΠΑΡΩΔΙΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ένσταση κατέθεσε στο διαγωνισμό πρόσληψης των συμβασιούχων και ο γνωστός δημοσιογράφος-οικονομικός συντάκτης Νίκος Κούτρικας, ο οποίος έμεινε εκτός ΕΡΤ παρότι δεν έχει δεύτερη δουλειά όπως κάποιοι άλλοι, έπειτα από 19 χρόνια εργασίας στην...
κρατική τηλεόραση και προκαλεί πρόβλημα στη διοίκηση.
Ο Λ. Ταγματάρχης φέρεται να είπε στην ΕΣΗΕΑ πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των ενστάσεων και χαρακτήρισε το διαγωνισμό ''ΠΑΡΩΔΙΑ'' για να αρθούν οι αδικίες.
Θα γίνει όμως έτσι ή θα αποδεχθεί πως δεν ήταν λάθος αλλά δόλος ο αποκλεισμός κάποιων δημοσιογράφων όπως τού Νίκου Κούτρικα από την ΕΡΤ;
Πάντως είναι απορίας άξιο πώς γίνονται τέτοια λάθη σε περίοδο οικονομικής κρίσης και μάλιστα με δημοσιογράφους με τόσο μεγάλη εμπειρία... μήπως οι επιτροπές αξιολόγησης της ΕΡΤ (Β. Μπίτσης, Γ. Κογιάννης, Σ. Μαριωρής) εκθέτουν το Δ.Σ. της ΕΡΤ ανεπανόρθωτα. Ίδωμεν.

Διαβάστε Περισσότερα "ΠΑΡΩΔΙΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ"

Ιερέας πέταξε στο δρόμο χήρα με πέντε ορφανά!

Ιερέας πέταξε στο δρόμο χήρα με πέντε ορφανά!Αντιδρά η κοινωνία της Κάτω Αχαϊας στην απάνθρωπη απόφαση της τοπικής εκκλησίας να προχωρήσει σε έξωση πολυμελούς οικογένειας προκειμένου να φιλοξενηθεί στο κτίριο η «Τράπεζα τροφίμων»!.
Σύμφωνα με το dete.gr το σπίτι είχε παραχωρήσει στη μητέρα πέντε παιδιών και καθαρίστρια στο επάγγελμα, ένας γιατρός από την περιοχή, γνωστός για την φιλανθρωπική του δράση .
Όμως ο συγκεκριμένος επιστήμονας δώρισε στη συνέχεια το κτίριο στην Εκκλησία…
Η γυναίκα θεώρησε πως θα μπορούσε να συνεχίσει να μένει στο σπίτι, όμως σύμφωνα με τις καταγγελίες των περιοίκων, ο ιερέας της περιοχής είχε διαφορετική άποψη.
Όπως υποστηρίζουν, επικοινώνησε μαζί της, και της εξήγησε πως θα έπρεπε να φύγει από το σπίτι μέσα σε χρονικό διάστημα δύο μηνών, αφού το κτίριο θα κάλυπτε τις ανάγκες στέγασης της Τράπεζας Τροφίμων.
Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος δηλώνει πως το κληροδότημα περιγράφει σαφώς πως στο συγκεκριμένο κτίριο θα στεγαστεί η συγκεκριμένη φιλανθρωπική δραστηριότητα της εκκλησίας.
Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν την συγκεκριμένη γυναίκα δηλώνουν πως θα έπρεπε η τοπική εκκλησία να είχε μεριμνήσει για την αποκατάστασή της. «Είναι φτωχή, έχει πέντε παιδιά, και τώρα φιλοξενείται στο σπίτι της κουνιάδας της. Ένα μεροκάματο βγάζει και αυτό όχι πάντα. Μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της και αυτό θα έπρεπε να το σκεφθούν σοβαρά πριν την πετάξουν έξω» δήλωσε στην εφημερίδα «Κόσμος» μία γειτόνισσά της.
Το περιστατικό ήδη απασχολεί τις τοπικές αρχές ενώ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας θα ενημερώσει και τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ώστε να βρεθεί μία λύση για τη χήρα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα "Ιερέας πέταξε στο δρόμο χήρα με πέντε ορφανά!"

Τραγωδία στην Ποσειδώνος τα ξημερώματα


Την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο άφησαν τρεις άνθρωποι τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ένα αυτοκίνητο που κινείτο στο ρεύμα προς Γλυφάδα προσέκρουσε σε κολώνα καλωδίωσης του Τραμ.

Η σύγκρουσή ήταν τόσο σφοδρή που από τα συντρίμμια του οχήματος ανασύρθηκαν νεκρά τρία άτομα. Ο τέταρτος επιβάτης μεταφέρθηκε για παροχή Α΄ βοηθειών σε νοσοκομείο. Δεν είναι ακόμη γνωστά περισσότερα για τα θύματα ή για την κατάσταση του τραυματία.


newsit
Διαβάστε Περισσότερα "Τραγωδία στην Ποσειδώνος τα ξημερώματα"

Στο σκαμνί...κατά λάθος ο αστυνομικός!

Αστυνομικός από μηνυτής βρέθηκε εκ παραδρομής στο …εδώλιο του κατηγορουμένου ως ιδιοκτήτης αυθαίρετου κτίσματος σε παραθαλάσσιο οικισμό του νομού Ηρακλείου! Το τραγελαφικό στην υπόθεση είναι ότι για το...
 αυθαίρετο-ο ίδιος δεν έχει ούτε …πέτρα στην περιοχή- του επιβλήθηκε και πρόστιμο, συνολικού ύψους 36.000 ευρώ.
Πρόκειται για μία απίστευτη ιστορία που επιβεβαιώνει πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί μπλεγμένος κάποιος από την απροσεξία ορισμένων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι άλλα βλέπουν στα χαρτιά και άλλα γράφουν.
Η συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα έχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα. Ο αστυνομικός δεν παραπέμφθηκε στο ακροατήριο για ιδιωτική του υπόθεση αλλά για υπόθεση που ενήργησε στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
Όλα ξεκίνησαν όταν στο Αστυνομικό Τμήμα που υπηρετεί απεστάλη έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας με το οποίο ζητούσε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ως προς τα αυθαίρετα κτίσματα που είχαν αναγερθεί σε οικισμό που θεωρείται αρχαιολογική ζώνη.
Έτσι, υπηρεσιακά προχώρησε στις απαραίτητες διαδικασίες, βεβαιώνοντας τις παραβάσεις που είχαν σημειωθεί και υποβάλλοντας σχετικές μηνύσεις στους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων.
Όμως, μια ωραία πρωία ενημερώθηκε ότι ήταν κατηγορούμενος για τη διάπραξη πολεοδομικών και αρχαιολογικών παραβάσεων αφού εμφανιζόταν ιδιοκτήτης αυθαιρέτου, έκτασης 50 τ.μ.
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το …ραβασάκι που του απέστειλε η Πολεοδομία -με βάση την έκθεση αυτοψίας-που τον καλούσε να καταβάλει για το αυθαίρετο κτίσμα πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, συνολικού ύψους 36.000 ευρώ.

Προφανώς κάποιος υπάλληλος μπέρδεψε τα ονόματα και συμπεριέλαβε στη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη το όνομα του αστυνομικού ως κατηγορούμενου και όχι ως μηνυτή. Είναι εντυπωσιακό ότι κατηγορούμενος στην ίδια δικογραφία είναι και ο πραγματικός ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου.
Όπως ήταν φυσικό, ο αστυνομικός δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, πιστεύοντας προφανώς ότι η παρεξήγηση θα λυνόταν άμεσα. Διαψεύστηκε όμως και μάλιστα οικτρά. Η δικογραφία επιστράφηκε, αναγνωρίστηκε ότι είχε γίνει λάθος-με τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους να ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο- όμως και πάλι η κατάσταση δεν σώθηκε αφού προφανώς το περιεχόμενο της συμπληρωματικής δικογραφίας πέρασε στα «ψιλά» με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί τελικά ως κατηγορούμενος στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου.
Η υπόθεση εκδικάστηκε όπου συνολικά κάθισαν στο εδώλιο 18 κατηγορούμενοι (ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, ο οποίος και αθωώθηκε πανηγυρικά. Και μπορεί η δικαστική απόφαση να τον ανακούφισε αφού έδωσε τέλος στην ταλαιπωρία που υπέστη, είναι βέβαιο όμως ότι ακόμα το φυσάει και δεν κρυώνει…

tromaktiko
Διαβάστε Περισσότερα "Στο σκαμνί...κατά λάθος ο αστυνομικός!"

Ληστεία σε παιδότοπο

Δεν υπήρχαν παιδιά την ώρα του συμβάντος

Ούτε οι παιδότοποι δεν γλιτώνουν από τους ληστές! Τρεις άγνωστοι εισέβαλαν χθες το βράδι σε παιδότοπο στην Καλαμαριά και με την απειλή όπλου, αφαίρεσαν από το ταμείο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν. Ευτυχώς, την ώρα της ληστείας, στο χώρο δεν υπήρχαν παιδιά. Οι δράστες αναζητούνται.

Διαβάστε Περισσότερα "Ληστεία σε παιδότοπο"

Ο Σωτήρης, ο Αναστάσης και η …άλλη!

Η εβδομάδα των παθών ήρθε νωρίτερα εφέτος για τη ΝΔ. Οι διαδοχικές δηλώσεις αλλά και οι πράξεις βουλευτών και πρώην υπουργών της, τάραξαν τα νερά και πολύ περισσότερο τα νεύρα του γαλάζιου επιτελείου, το οποίο δεν πρόλαβε να χαρεί την «πολύ καλή», όπως την χαρακτήριζε, εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη.
Το χορό έσυρε την περασμένη Τετάρτη, ο, βουλευτής Τρικάλων, Σωτήρης Χατζηγάκης. Με συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό των Τρικάλων, άναψε φωτιές στη Συγγρού, που έδειξε αρχικά αμήχανη στα βέλη του έμπειρου κοινοβουλευτικού. Ο Χατζηδάκης έδειξε να μη ξεχνά την χλιαρή υποστήριξη της ΝΔ, στο ζήτημα της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και με μια συνέντευξη ποταμό, «έβαλε» την Ντόρα στη Βουλή ως αρχηγό κόμματος και έκανε το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά να «ψάχνεται», κάνοντας λόγο για «φιρφιρίκους» που δεν καταλαβαίνουν τις «βαθιές ρίζες του Καραμανλισμού».
«Τίποτα άλλο πιο σοβαρό έχετε να με ρωτήσετε;» ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου της Ν.Δ. ,Γιάννη Μιχελάκη, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν θα υπάρξουν πειθαρχικές κυρώσεις για τον κ. Χατζηγάκη για να λάβει την απάντηση «Ανταποδίδω την απαξίωση. Ποιος είναι αυτός ο Μιχελάκης;». Πάντως δύο ημέρες αργότερα, ο «γαλάζιος εκπρόσωπος», απέφυγε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να δώσει συνέχεια στο ζήτημα, λέγοντας πως «ό,τι έχουμε πει το έχουμε πει. Δεν έχω κάτι να προσθέσω στο θέμα αυτό. Αυτή θα είναι και η απάντηση σε οποιοδήποτε θέμα προκύψει. Για να το ξέρετε αυτό»τόνισε, διατηρώντας, εμμέσως, την απαξιωτική διάθεση και δίνοντας της αίσθηση ότι κάτι αναμένει για τις επόμενες κινήσεις του βουλευτή.
Πριν καλά ηρεμήσει η παράταξη από τις τρικυμιώδεις δηλώσεις Χατζηγάκη, δέχτηκε και δεύτερο πλήγμα. Αυτή τη φορά από την βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου, «Πιστεύω πως η Ντόρα θα πάει καλά. Αξίζει να πάει καλά. Η Βουλή τη χρειάζεται. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα φίλη μου όσο ζω» τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό της Αργολίδας, κατηγορώντας με τη σειρά της, στελέχη της ΝΔ που ισχυρίζονται πως θα βρεθεί εκτός παράταξης. «Αισθάνομαι πολύ πιο ΝΔ από όλα αυτά τα αστεία μειράκια που τολμάνε να μιλάνε για μένα. Είναι για γέλια. Τώρα βλέπω ανθρωπάκια που δε θα τους έπαιρνα ούτε να μου γυαλίσουν τα παπούτσια να παριστάνουν τους Ηρακλειδείς μιας παράταξης που δεν ξέρουν τι της έχουν ψάλλει, αμφισβητώντας τη δική μου προέλευση και πίστη».
Τρίτο κρούσμα αλλά και μεγαλύτερος πονοκέφαλος, προκλήθηκε από την «για μερικές ώρες προσχώρηση» του πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Αναστάσιου Λιάσκου (πρώτος υφυπουργός Τουρισμού στις κυβερνήσεις Καραμανλή), στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο τραγέλαφος, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, με τον πρώην γαλάζιο Υπουργό να περνά το κατώφλι της Καλλιρόης. Οι κύριοι Καρατζαφέρης και Λιάσκος συζήτησαν την κατάσταση της δεξιάς παράταξης και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΛΑΟΣ, ο πρώην υφυπουργός ζήτησε την προσχώρησή του, στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, στο οποίο θα αξιοποιούνταν, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Της ανακοίνωσης ακολούθησε πληθώρα τηλεφωνικών κρούσεων προς τον Αναστάσιο Λιάσκο από επιτελικά στελέχη της Συγγρού που εκλέγονται στην περιφέρεια Ευβοίας, που του έταξαν αξιοποίηση και εξέδωσαν δελτίο τύπου, από τα κεντρικά του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο ο κος Λιάσκος δήλωνε: «Πληροφορήθηκα ότι έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σύμφωνα με την οποία προσχωρώ στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Πράγματι, είχα μία συνάντηση με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη στην οποία μου προτάθηκε η συμμετοχή μου στο κόμμα του. Παρά την τιμητική -εκ μέρους του- πρόταση, παραμένω και αγωνίζομαι στη Μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία».
Η αναδίπλωση Λιάσκου έτυχε δύο διαδοχικών δελτίων τύπου από τον ΛΑΟΣ. «Ο κ. Λιάσκος υπαναχώρησε. Αντιλαμβανόμαστε τους εκβιασμούς που εδέχθη. Λυπούμεθα για την αδυναμία του αυτή και τον καλούμε να παραλάβει την ηχογραφημένη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο του κόμματος, όπως και τις φωτογραφίες της προσχώρησης με τα πλατιά χαμόγελα» η πρώτη δήλωση που ακολουθήθηκε και από «απομαγνητοφώνηση» τηλεφωνικής επικοινωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΛΑΟΣ κατά την οποία, ο πρώην βουλευτής φέρεται να δήλωσε «Πρόεδρε, δέχθηκα τέτοιες πιέσεις, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, που είπα τα παρατάω και δεν ασχολούμαι άλλο. Συγνώμη για ότι έγινε, αλλά ήταν πολύ σοβαρές οι πιέσεις».

Newsbomb Logo
Διαβάστε Περισσότερα "Ο Σωτήρης, ο Αναστάσης και η …άλλη!"

Έκρυβε οκτώ λαθρομετανάστες στο αυτοκίνητο του

Ένας 22χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για μεταφορά και προώθηση λαθρομεταναστών, χθες το βράδυ.
Αστυνομικοί εντόπισαν το κλεμμένο όχημα το οποίο οδηγούσε ο 22χρονος και το ακινητοποίησαν σε αγροτική περιοχή της Ν. Περάμου Καβάλας, όπου μέσα σε αυτό βρέθηκαν οκτώ λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και δυο ανήλικοι.
Σε βάρος των οκτώ λαθρομεταναστών θα εφαρμοστεί το μέτρο της διοικητικής απέλασης, ενώ ο νεαρός δράστης θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Newsbomb Logo
Διαβάστε Περισσότερα "Έκρυβε οκτώ λαθρομετανάστες στο αυτοκίνητο του"

Ηράκλειο: Ο πελάτης ήταν αστυνομικός!


Δύο αλλοδαποί ηλικίας 25 και 29 ετών συνελήφθησαν για μαστροπεία χθες το βράδυ στη Χερσόνησο.

Υστερα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αλλοδαπός εξέδιδε νεαρή ομοεθνή του κλείνοντας τηλεφωνικά ραντεβού σε υποψήφιους πελάτες μέσω του κινητού του τηλεφώνου, ένας αστυνομικός του τμήματος Χερσονήσου, προσποιούμενος τον πελάτη, συμφώνησε τηλεφωνικά με τον 29χρονο,να συνευρεθεί ερωτικά με 19χρονη αλλοδαπή.

Στο σημείο του ραντεβού σύμφωνα με το flashnews.gr έφτασαν με αυτοκίνητο ο 29χρονος ο 25χρονος αλλά και η 19χρονη αλλοδαπή .

Ο 25χρονος ζήτησε και παρέλαβε -σε προσημειωμένα ωστόσο χαρτονομίσματα- το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, από τον υποτιθέμενο πελάτη- αστυνομικό και του... "παρέδωσε" την 19χρονη αλλοδαπή .

Οι δύο νεαροί μαστροποί συνελήφθησαν κατά την αποχώρηση τους από αστυνομικούς που βρισκόταν στο σημείο, ενώ η 19χρονη, προσήχθη και αυτή στο τμήμα από τον Αστυνομικό που προσποιήθηκε τον πελάτη.


newsit
    Διαβάστε Περισσότερα "Ηράκλειο: Ο πελάτης ήταν αστυνομικός!"

    Κέρκυρα: Συνέλαβαν σπείρα διαρρηκτών


    Δυο άνδρες και μια γυναίκα συνελήφθησαν προχθες το απόγευμα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας.

    Οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 39, 35 και 31 ετών, αντίστοιχα, κατηγορούνται για κλοπές κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

    Ειδικότερα, μετά από καταγγελία ιδιώτη πως έπεσε θύμα διάρρηξης, όταν άγνωστοι παραβίασαν την πόρτα του μπαλκονιού του διαμερίσματος του και αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας.

    Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας αξιοποίησαν σχετικές με την υπόθεση πληροφορίες και πραγματοποίησαν αστυνομική επιχείρηση συλλαμβάνοντας τους τρεις δράστες έξω από το σπίτι της 31χρονης.

    Από την προανάκριση, προέκυψε πως οι συλληφθέντες είχαν διαπράξει τον προηγούμενο μήνα κι άλλη κλοπή με τον ίδιο τρόπο, αφαιρώντας μεγάλο αριθμό διαφόρων αντικειμένων (ηλεκτρονικά είδη, κοσμήματα, πιστωτικές κάρτες, κ.α.).

    Στο σπίτι της 31χρονης βρέθηκαν μετά από έρευνα, επιμελώς κρυμμένα τα κλοπιμαία από την τελευταία διάρρηξη της σπείρας, την κατοχή των οποίων δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.

    Τα αντικείμενα επεστράφησαν νομότυπα στον ιδιοκτήτη τους ενώ διερευνάται η συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις διαρρήξεων.

    newsit
    Διαβάστε Περισσότερα "Κέρκυρα: Συνέλαβαν σπείρα διαρρηκτών"

    Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου του Γιώργου Νικολόπουλου

    Βράδυ Πέμπτης, με το ρολόι να πλησιάζει τις εννιά και μισή. Δεύτερο κουδούνι, λίγο πριν αρχίσει η παράσταση (Σλουθ με Κιμούλη-Μαρκουλάκη).

    Ενώ σχεδόν όλοι είναι καθισμένοι (ανάμεσα τους και ο Λάκης Λαζόπουλος), μπαίνει στην αίθουσα ο άλλοτε πανίσχυρος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου. Πριν προλάβει να κάτσει στη θέση του στην τρίτη σειρά, ακούγεται δυνατά από τα πίσω καθίσματα η πρώτη προειδοποιητική βολή: «Έξω»! Ο πρώην «Τσάρος» της οικονομίας επί Σημίτη γυρίζει διστακτικά. Τότε τα ακούει κανονικά, από τη γαλαρία του Θεάτρου Αθηνών: «Έξω»! «Ντροπή», «φύγε», «έξω, ρε» και άλλες παρόμοιες οι φωνές. Με το γνωστό του παγωμένο χαμόγελο, ο πρώην υπουργός και Εθνικής Άμυνας αποφασίζει να μην απαντήσει και κάθεται στη θέση του, προσποιούμενος πως δεν έχει συμβεί τίποτα. 3-4 θεατές από τα πίσω καθίσματα συνεχίζουν να τον βρίζουν, οπότε ενοχλημένη μία ηλικιωμένη κυρία τους ζητά να σταματήσουν, για να λάβει την απάντηση: «εσύ με σύνταξη από το ΠΑΣΟΚ είσαι;». Παρεμβαίνει υπεύθυνος του θεάτρου και το επεισόδιο λήγει. Χαμηλώνουν τα φώτα και η παράσταση ξεκινά.

    Πρώτα ήταν η ταβέρνα για τον Σιούφα, μετά το bar για τον Καραμανλή και έπειτα το σπίτι για τον Τσοχατζόπουλο. Μεταξύ άλλων, τώρα το «πέσιμο» στους πολιτικούς-κλειδιά των κυβερνήσεων Σημίτη-Καραμανλή φαίνεται πως απενοχοποιείται ολοένα και περισσότερο. Και επεκτείνεται, ακόμη και σε χώρους τέχνης όπως το Θέατρο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

    Σωστό ή λάθος; Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Από τη μία, σωστό, αν εκφράζει τη λαϊκή οργή για τους πολιτικούς ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας που έσπρωξαν τη χώρα πιο κοντά στη χρεωκοπία. Από την άλλη, λαϊκισμός αν το ενθαρρύνουμε και λάθος, γιατί δεν ήταν οι μόνοι που φταίνε αλλά είναι σήμερα τα εύκολα θύματα. Ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους; Οκ, αλλά έτσι όπως εκφράζεται η οργή αυτή, το λεκτικό λιντσάρισμα μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αυτοδικία, όπως συνέβη στην περίπτωση Χατζηδάκη. Κι αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη. Σωστό, γιατί πολιτικοί των οποίων τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, στο δρόμο, στις ταβέρνες και στα θέατρα είναι «γυμνοί», δεν απολαμβάνουν δηλαδή άλλης ασυλίας παρά μόνο όσης τους προσφέρει η όποια αστική μας ευγένεια. Με το να φοβούνται πια να βγουν από το σπίτι τους ήδη τιμωρούνται, «εξοστρακίζονται». Λάθος, γιατί ούτε αυτό είναι Δικαιοσύνη. Ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ψίθυροι, εικασίες, ακόμη και ισχυρές ενδείξεις αθέμιτου πλουτισμού εκτός δικαστηρίων παραμένουν μόνον αυτό, ψίθυροι, εικασίες και ενδείξεις.

    Στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου ο προβληματισμός είναι ανάλογος. Ο ρόλος του στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας αλλά και των αμυντικών εξοπλισμών επί σειρά ετών τον καθιστά για πολλούς ύποπτο, αν όχι ήδη ένοχο. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δίκη. Είναι δίκαιο και σωστό αυτό; Όχι, αλλά όπως έδειξε και το χθεσινό επεισόδιο, είναι μία πραγματικότητα.

    Το ότι δεν μπορεί να δει με την ησυχία του ούτε μία θεατρική παράσταση («καταπληκτική» τον ακούσαμε να τη χαρακτηρίζει στο τέλος) είναι το ελάχιστο φαίνεται τίμημα που πληρώνει, τίμημα που πληρώνουν αρκετοί πολιτικοί μας σήμερα. Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου;

    protagon





     
    Διαβάστε Περισσότερα "Ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου του Γιώργου Νικολόπουλου"

    Δημοφιλείς αναρτήσεις